Edirne İdare Mahkemesi, bir üniversitenin doktor öğretim üyesi kadrosu için açtığı ilanda, 233,2 puan alan aday yerine 78,4 puan alan adayın atanmasına ilişkin işlemi iptal etti.

Eğitim-Bir-Sen’in açıklamasına göre, üniversite yönetimi 2024 yılında doktor öğretim üyesi alımı için ilan açtı. Başvuranlar arasında en yüksek puana sahip olan aday 233,2 puanla birinci sırada yer almasına rağmen, atama 78,4 puan alan başka bir aday için yapıldı.

Atanmayan aday ile üyesi olduğu sendika, işlemin iptali için dava açtı. Yargılamayı tamamlayan Edirne İdare Mahkemesi, puan farkının bariz olduğu ve “hakkaniyet gereği puan üstünlüğünün dikkate alınması gerektiği” vurgusuyla idarenin işleminde hukuka uygunluk bulunmadığına hükmetti.

Mahkeme, idarenin takdir yetkisinin keyfi uygulamalara kapı aralayamayacağını belirterek, kamu yararı açısından atanması gereken adayın açıkça belli olduğunun altını çizdi.

Kararda ayrıca, davacının yoksun kaldığı özlük ve mali haklarının, dava tarihinden itibaren kendisine ödenmesine hükmedildi