Baharatlar, özellikle acı biber gibi türler, son yıllarda sağlık alanında sıkça gündeme geliyor. Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi’nde beslenme üzerine ders veren araştırmacı Lu Qi, bu konuda önemli bir bulguya dikkat çekti. Qi’nin araştırmaları, baharatlı gıda tüketiminin, kanser, kalp hastalıkları ve solunum yolu hastalıklarına bağlı ölüm riskini azaltabileceğini gösteriyor. Özellikle acı biberde bulunan kapsaisin maddesi, bağışıklık sistemini destekleyici özellikleriyle bilinirken, vücudun enerji harcamasını artırarak obezite riskini düşürmeye de yardımcı oluyor.

50 GRAM FAZLA TÜKETİNLERDE HAFIZA GERLİYOR

Kapsaisin, iştahı azaltıcı etkisiyle de dikkat çekiyor. Bununla birlikte, acı biber tüketiminin bilişsel işlevler üzerindeki etkilerini inceleyen Çinli bilim insanları, ilginç bir sonuca ulaştı. Günde 50 gramdan fazla acı biber tüketen bireylerin, hafıza sorunları yaşama olasılığının neredeyse iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydular. Bu durum, baharatlı gıdaların sağlık yararlarının yanı sıra, aşırı tüketiminin olumsuz etkilerini de göz önüne seriyor.

BAHARATLAR SAĞLIĞA FAYDALI MI?

Baharatların sağlığa faydalarının bir diğer nedeni ise içeriklerindeki yüksek polifenol seviyeleri. Fakat 2014 yılında yapılan bir araştırma, bu polifenollerin sağlık üzerindeki etkilerinin, tüketilen miktarlarla sınırlı olabileceğini belirtildi. Bundan dolayı baharat tüketiminin sağlığa olan katkıları konusunda kesin bir görüş birliği yok.

2022 yılında gerçekleştirilen bir analiz, kapsaisin ve baharatlı gıdaların sağlık üzerindeki etkilerinin belirsiz olduğunu ve bu alandaki kanıtların tartışmalı olduğunu da ortaya çıkardı.