Üsküp’te, çay içmek sadece bir alışkanlık değil aynı zamanda sağlık için de önemli bir ritüeldir. Çay, burada genellikle limonla birlikte içilir. Bu alışkanlık çok sayıda kafede de yaygın olarak sürdürülüyor ancak limonun çaya eklenmesinin sağlığa olan faydaları pek fazla kişi tarafından bilinmiyor.

C vitamini açısından zengin olan limon, bağışıklık sistemini güçlendirirken, sindirim sistemini de olumlu şekilde etkiliyor. Vücuttaki zararlı maddeleri atmaya yardımcı olurken, cildin güzelleşmesine ve kilo kontrolüne de katkıda bulunuyor. Yüksek potasyum içeriğiyle kalp sağlığını destekleyen limon, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez besinlerinden biri haline geliyor. 

ÇAYA LİMON EKLEMEK FAYDALI MI? 

Çaya limon eklemenin pek çok sağlık yararı var. Çayda bulunan tanen maddesi, demirin vücutta emilimini engelliyor fakat limonlu çayda, limondaki C vitamini demirin emilimini artırarak, bu sorunun önüne geçiyor. Bu da demir eksikliğine bağlı sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı oluyor.

Öte yandan limonlu çay, kilo kontrolüne de katkı sağlıyor. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlayarak ödemin oluşumunu engelliyor, metabolizmayı hızlandırıyor ve iştahı azaltıyor. Bu da diyet yapanlar için ideal bir içecek haline geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren limonlu çay, soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıklarına karşı da vücut direncini artırıyor. Üsküplüler, çayı bu şekilde içerek sadece lezzetli bir içecek tüketmekle kalmıyor aynı zamanda sağlıklı bir yaşamı destekliyor.