Tüketiciler, çoğu zaman bir ürünün renginin o ürünün tazeliğini yansıttığını varsayar. Bu, kasap dükkanlarındaki müşterilerin, etin ilk dilimini almak konusunda tereddüt etmelerinin sebeplerinden biridir. Çünkü etin gri bir renk tonu alması, genellikle daha az taze olduğu izlenimi yaratır. Ancak usta kasaplar, etin renginin tek başına tazelik göstergesi olmadığını belirtir. Gri renk, etin işlenme süreci ve maruz kaldığı ortam gibi faktörlerden kaynaklanabilir, bu nedenle rengin yanıltıcı olabileceği ve etin hala taze olduğu ifade edilir.

Usta kasaplar, etin kalitesini ve tazeliğini, renginden çok, etin dokusu, kokusu ve hazırlık süreciyle değerlendirir. Bu nedenle, rengin yanıltıcı olabileceği ve hafif grileşmiş etin hala kaliteli ve taze olabileceğini belirtiyor. 

'Müşteriler bunu anlamıyor'

Focus'un haberine göre sektör, tüketicilerin yanlış bir inançla et ürünlerini değerlendirmesine neden oluyor. Usta kasap Franz Voll, "Müşteri bunu anlamıyor, ama baktığı şeyin kalitesiyle hiçbir ilgisi olmayan doğal bir süreç olduğunu düşünmesi gerekiyor. Bu tamamen optik bir olay. Ancak endüstri, ona 'sosis ve kıymanın kırmızı olması gerekiyor' düşüncesini öğretti" diyerek durumu açıklıyor. 

Süpermarketlerdeki kıyma, kasap tezgahlarında uzun süre beklemiş, biraz grimsi etlerin aksine, ambalajındaki parlak kırmızı rengiyle cazip hale gelir. Bu durum, gıda sektörünün bizi kandırabileceği gerçeğini gözler önüne seriyor. 

Et endüstrisi, taze ve kaliteli etin her zaman koyu kırmızı olması gerektiği fikrini vermek için yıllarca reklamlar yaptı. Sonuç olarak, birçok tüketici soluk veya kahverengimsi etlere karşı dikkatli oluyor, oysa bu renk değişiklikleri çoğu zaman kalite sorununa işaret etmez. Parlak kırmızıdan pembeye geçiş, genellikle tazelik ve yüksek kaliteyi çağrıştırır ve sektör bu algıyı, taze ve sulu et izlenimi yaratmak için kullanır.

Etin renginin değişmesinin nedenleri

Usta kasap Franz Voll, etin rengindeki değişiklikleri ve bunun arkasındaki nedenleri açıklıyor. "İndirimci kıymayı paketlerken iki seçeneği vardır. Paketi gazla doldurur ve içinde yüksek oksijen içeriği olur. Özellikle sığır etinde bu oksijen, etin güzel kırmızı renkte görünmesini sağlar. Bu işlem, 'tazeleyici' adı verilen bir maddeyle yapılır. 

Et, kırmızı renginden sorumlu miyoglobin adlı bir protein içerir. Et oksijenle temas ettiğinde miyoglobin oksitlenir ve et gri veya kahverengimsi bir renk alabilir. Bu durum genellikle taze kesilmiş, vakumlu pakette saklanmamış etlerde görülür.