FGE NexantECA Onursal Başkanı Feridun Feşaraki, ABD ile İran arasında bir savaşın kaçınılmaz olduğunu vurguladı ve petrol fiyatlarının savaş sebebiyle yükseleceğini belirtti.
Bloomberg TV kanalına konuşan uzman "ABD'nin savaşa girmekten başka bir seçeneği olduğunu düşünmüyorum. Son anda fikirklerini değiştirerek gemileri geri döndürüp eve gidecekleri bir senaryoyu hayal etmek benim için çok zor" ifadesini kullandı.
Washington ile Tahran arasındaki gerilim petrol fiyatlarına risk primi ekleyen Feşaraki, petrol fiyatlarının artacağının altını çizdi.
Bölgedeki ham petrol akışının kesilme şiddetine göre petrolün varil başına 90 ile 100 dolar seviyeleri ulaşılabilir görünüyor. Brent petrol şu an 71 dolar civarında işlem görüyor.
'GÖRÜŞMELER BAŞARISIZ OLACAK'
Ummanlı arabulucular tarafların bu hafta Perşembe günü Cenevre’de bir araya geleceğini duyurdu. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Tahran’ın askeri yığınak sebebiyle baskı altına girmeyeceğini belirtti.
Feşaraki ise "Kısıtlamalar ile İranlıların konuya bakış açısı nedeniyle bu görüşmelerin başarısız olması garanti" dedi.
Uzman "Eğer İranlılar ABD'nin söylediklerini kabul ederlerse rejimin hiçbir meşruiyeti kalmaz; bu yüzden hayır demek zorundalar" değerlendirmesinde bulundu.
Feşaraki bu sefer durumun farklı olacağını belirterek komşu devletlere saldırı risklerini sıraladı.
Hürmüz Boğazı'nın kapatılması ihtimalini gündeme getirdi. Mevcut rejimin devrilmesi durumunda bölgede istikrarın sağlanmasının bir yıl sürebileceği öngörülüyor.