TÜRKİYE’de vergi gelirleri katlansa da bütçe giderlerine yetmiyor. Vatandaşın cebinden çıkan vergi ve harçlar bütçenin taşıyıcısı durumunda. Dolaylı vergilerin hayat pahalılığının daha da artmasına sebep olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi’nin bunun için önerdiği yöntem, özellikle mazotta ve benzinde vergi oranlarını düşürmek.

ASGARİ ÜCRETE ÇEKİLMELİ

Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içinde oranının yüzde 68 olduğuna işaret eden Çelebi, “Türkiye’de enflasyonun temel nedeni devletin açıkları ve bütçe. Vergi tahsilatıyla ve dolaylı vergilerle kapatılacağı varsayılıyor. Bütçe açığı 600 milyar TL civarında sabit tutuluyor. Ama kişisel kanaatim eğer biz hayat pahalılığını düşüreceksek, gıda fiyatlarını enflasyon oranının altına indireceksek, mutlaka dolaylı vergilerde bir reform yapılması lazım” değerlendirmesini yaptı. Çelebi,  parasal daralmayla 1-2 yılda ekonominin belli bir dengeye oturabileceğini ifade ederken, asıl meselenin, üretimi ve verimliliği artırmak olduğunu belirtti. Çelebi “Türkiye, teknoloji transferi yapmalı. Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya, müthiş bir teknoloji üreterek üretim verimini sağladı. ABD ve Avrupa Birliği dışında yeni bir gelişme potansiyeli yarattılar. Türkiye bunun dışında kalmamalı” diyerek önerilerini dile getirdi. Asgari ücret ile memur ve emeklilere yapılan zam oranlarındaki eşitsizliğe de değinen Çelebi, “Asgari ücret sonuçta en zor şartlarda yaşama ücretidir. Memur emekleri ve esnaf, sanatkar emeklerinin ücretlerini de asgari ücret düzeyine getirmek gerekiyor. Bunun enflasyonist bir etkisi de yok” diyerek sözlerini tamamladı.

2024 zor bir yıl olacak

Prof. Dr. Işın Çelebi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’a 2-3 yıllık bir süre tanınması gerektiğini belirterek, 2024 yılının zor geçeceğini, ilk altı ayın daha genişleyici politikaların uyguladığı bir seçim atmosferinde geçeceğini, ikinci yarıda ise daha daraltıcı politikaların söz konusu olacağını kaydetti. Yabancı sermayenin gelmesi için devlet ilkelerinin uygulanması gerektiğini belirten Çelebi, bu ortamda üretim ve verimliliğin artırılmasının her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.