Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği'ne (EAZA) tam üye olan ve 137 türden fazla hayvanın doğal ortamlarında barındığı Bursa Hayvanat Bahçesi’nin sakinleri arasında, 13 yaşındaki erkek Sibirya, bir diğer adıyla Amur kaplanı ‘Victor’ ile 3 yaşındaki erkek kızıl panda ‘Bambi‘ de bulunuyor.

Hayvanat bahçesinde, kendilerine ayrılan doğal yaşam alanlarında tek yaşayan ve soyu tükenme tehlikesinde olan Sibirya kaplanı ve kızıl panda için uluslararası çalışma başlatıldı. ‘Victor’ ve ‘Bambi’nin çiftleşmesi için 4 bin kilometre uzaklıktaki, Norveç ve Danimarka’dan dişi kaplan ile panda getirildi. EAZA tarafından kan bağları kontrol edilerek, aynı aileden olmamasına dikkat edilip seçilen dişi Sibirya kaplanı ve kızıl panda, eşleriyle aynı alanda yaşamaya başladı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK YIRTICISINA NORVEÇ’TEN EŞ

Kedigiller familyasında, dünyanın en büyük yırtıcısı listesinde ilk sırada yer alan Sibirya kaplanı ‘Victor’, nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisinde kırmızı listede bulunan ve doğada sayıları 600 civarında kalan ailenin üyelerinden biri. ‘Victor’un neslini devam ettirebilmesi için, kuş uçuşu 2 bin 600 kilometre uzaklıktaki Norveç’ten getirilen, dişi kaplan ‘Zea’ ile şubat ayında çiftleşmesi bekleniyor. Gebelik süresi 90 ile 100 gün arasında değişiklik gösteren türün, beslenme düzenleri ve sağlıkları da yakından takip ediliyor. ‘Victor’ ve ‘Zea’ya haftanın 6 günü kırmızı ve beyaz et verilirken, 1 gün ise doğal yaşamlarından uzaklaşmamaları için hiç yemek verilmiyor.

‘BAMBİ’NİN EŞİ DANİRMARKA’DAN GELDİ

Yasa dışı avcılık ve doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi nedeniyle, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listesinde ‘Tehlike Altında’ kategorisine alınan ve vahşi doğada sayılarının 2300 olduğu tahmin edilen kızıl pandaların da Bursa Hayvanat Bahçesi’nde neslini devam ettirmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, kızıl panda ‘Bambi’nin de kuş uçuşu 2 bin kilometre uzaklıktaki Danimarka’dan getirilen dişi panda ‘Tarçın’ ile bahar aylarında çiftleşmesi bekleniyor. Gebelik süresi 132 gün süren kızıl pandalar da Sibirya kaplanları gibi, doğalarına uygun şekilde besleniyor. Ana besin kaynakları olan bambu ve meyve olan kızıl panda çiftinin sağlık kontrolleri de düzenli olarak yapılıyor.

‘SOYLARININ DEVAMI İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Yeni yavruların heyecanının şimdiden hakim olduğu Bursa Hayvanat bahçesindeki, ‘Victor-Zea’ ile ‘Bambi-Tarçın’ çiftini yakından takip eden, kaplan ve panda bakıcısı Arif Ardınç, “Hayvanat bahçemizde erkek pandamız mevcuttu, dişi pandamız da Danimarka’dan getirildi. Bunların çiftleşmesi ve soylarının devamı için çalışıyoruz. 2 öğün besleniliyor. Sabahları elma, armut, muz gibi tatlı besinlerle, akşamları ise bambu ile besleniyor. Ayrıca böcek ve kurtçuklar da yiyebiliyorlar. Kaplanlarımız da erkek ve dişi olmak üzere 2 adettir. Erkeğimiz 13 yaşında, adı Victor. Norveç’ten yeni gelen dişimiz ise 2 yaşında ve bunların da sorumluluğu yine bize ait. Onların da çiftleşmelerini, soylarının devamını bekliyoruz. Kaplanlarımızı haftanın 6 günü kırmızı ve beyaz etle besliyor, kalan bir gün de ise dinlendiriyoruz” diye konuştu.