Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının ardından piyasalar indirimin ne zaman geleceğine kilitlendi.
TCMB bugün politika faizini beklentilere paralel olarak 6. kez yüzde 50'de sabit tuttu.
Merkez Bankası "ek sıkılaştırma" vurgusundan vazgeçerken, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" dedi.
Bir önceki karar metnindeki "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadelerine eylül ayı karar metninde yer verilmedi.
Deutsche Bank, Morgan Sanley, Citi, Goldman Sachs, Barclays, UBS İSE TCMB'nin kasımda faiz indirimlerinin başlayabileceğini söyledi. BofA'nın beklentisi aralık ayında faiz indirimlerinin başlaması yönünde.
UBS
UBS Ekonomisti Gyorgy Kovacs ve Stratejisti Nimrod Mevorach tarafından hazırlanan 19 Eylül tarihli raporda TCMB'nin metinde yaptığı değişikliklerle yönlendirmenin daha az şahin bir nitelik aldığı belirtildi.
Notta TCMB açıklamasının tonunun açıkça değişmeye başladığı ancak bu aşamada bunun Ekim ayındaki bir sonraki toplantıda faizleri düşürme ihtiyacına işaret etmediği belirtildi.
UBS notunda TCMB patikasına ilişkin önceki görüşlerini koruduğu ifade edilirken, "Biz hâlâ ilk faiz indiriminin Kasım ayında gerçekleşebileceğine inanıyoruz ancak gevşeme döngüsünün ertelenme riskinin de farkındayız" ifadelerini kullandı.
DEUTSCHE BANK
Deutsche Bank da metinde yapılan değişiklikle yönlendirmenin şahin tonunun bir miktar yumuşadığı görüşünü dile getirdi.
Ekonomist Yiğit Onay ve Stratejist Christian Wietoska imzalı 19 Eylül tarihli notta Deutsche Bank'a göre TCMB, açıklamasında güvercin tonda küçük bir değişiklikle ihtiyatlı duruşunu korudu.
TCMB'nin sıkılaştırmaya yaptığı açık atfı kaldırırken, enflasyon risklerine karşı mevcut para politikası araçlarını kullanmaya hazır olduğunu yinelediğini belirten Deutsche Bank, iç talepteki yavaşlamanın devam etmesi, yurt içinde devam eden ters dolarizasyon ve olumlu dış koşulların katkısıyla TCMB'nin şahin tonunu yumuşatmasını kolaylaştırdığını belirtti.
Deutsche Bank'a göre TCMB parasal gevşemeye açık bir atıfta bulunmadı. Banka bu dönüşü daha nötr bir duruşa geçiş olarak gördüğünü belirtti.
Bankanın baz senaryosu, TCMB'nin faiz indirim döngüsüne Kasım ayında 250 baz puan ile başlaması. Ancak banka raporunda risklerin faiz indirimlerine daha erken değil daha geç başlanması yönünde olduğunu söyledi.
Bankanın raporuna göre yapışkan hizmet enflasyonu, kırılgan yatırımcı beklentileri, yoğun TL pozisyonu, maliye politikasının seyri ve para birimi üzerinde yenilenen bir satış baskısı, gevşeme döngüsünün başlangıcını erteleyebilir.
MORGAN STANLEY
Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük’e göre TCMB’nin tonundaki değişiklik faiz indirimlerinin, kendisinin öngördüğü tarihten daha erken başlaması ihtimalini artırıyor.
Karar öncesinde TCMB’nin 2024 yılı boyunca faiz indirimine gitmeyeceği görüşünde olan Küçük, açıklamadaki ifade değişikliğinin sıkılaştırma eğiliminin azaldığına işaret ettiğini belirtti.
Küçük, açıklamanın aynı zamanda TCMB’nin “piyasayı veri akışına bağlı potansiyel gevşeme adımlarına hazırlamak için ilk sinyali vermek istediği” anlamına geldiğini de söyledi.
GOLDMAN
Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil ise karar sonrası faiz indirimlerinin, kendi öngörülerinden daha geç bir tarihte, Kasım ayında başlayabileceği öngörüsünde bulundu.
Ekonomistler, iç talepteki yavaşlamanın Eylül ve Ekim aylarında enflasyon ivmesini yeterince düşürerek TCMB’nin Kasım ayında 100 baz puanlık ilk faiz indirimini yapmasına olanak sağlayacağını düşündüğünü belirtti.
CITI
Citigroup Inc'e göre, TCMB'nin karar metninde kullandığı tonlama, yetkililerin daha az kısıtlayıcı bir duruşa yöneldiğini gösteriyor.
Citi Ekonomisti İlker Domaç, TCMB toplantısının ardından yayınladığı notta, TCMB'nin Kasım ayına kadar beklemede kalmasının muhtemel olduğunu ve politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 50'den yüzde 45'e düşürüleceğini öngördüğünü belirtti.
Domaç, “TCMB'nin bir gevşeme döngüsünün başlatılmasına yönelik güçlü sinyaller vermekten kaçındığı konusunda hemfikiriz. Bununla birlikte, 'politika duruşu sıkılaştırılacaktır' ifadesinin 'politika araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır' ifadesiyle değiştirilmesinin ve dezenflasyon sürecinde beklentilerin önemine ilişkin daha yumuşak bir dil kullanılmasının, TCMB'nin eğiliminde daha az kısıtlayıcı bir duruşa doğru bir kaymayı temsil ettiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
HSBC
HSBC Ekonomisti Melis Metiner konuya ilişkin olarak kaleme aldığı notta bankanın beklentileri doğrultusunda faizi değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttuğunu hatırlattı.
Ekonomist, bu yıl faiz değişikliği beklemediklerini, yılın son çeyreğinde faiz indirimine ilişkin risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtti.
Enflasyon konusunda politika yapıcıların temkinli söyleminin devam ettiği belirtilen raporda “Hizmet enflasyonunda ve enflasyon beklentilerinde sınırlı iyileşme nedeniyle yıl sonuna kadar politika faizinin bu seviyede kalmasını, gevşeme dögüsünün 2025’te başlamasını bekliyoruz. Bugünkü açıklama, hizmet enflasyonunda son çeyrek verilerinin yakından izleneceğine işaret ediyor. Bu cephedeki belirgin bir iyileşme bankanın indirim döngüsüne beklenenden daha erken başlamasına neden olabilir” değerlendirmesine yer verildi.
Banka 2025’in ilk çeyreğinde politika faizinin yüzde 42,5’e, ikinci çeyrekte ise yüzde 36,5’e inmesini öngörüyor.
BARCLAYS
Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel de paylaştığı raporda bankanın Kasım ayında faiz indirimlerine başlayacağı tahminini paylaştı.
TCMB’nin güvercin tonda daha dengeli bir açıklama yaptığı belirtilerek “Bu da bankanın yılın son çeyreğinde indirime başlamaya hazırlandığına dair bir sinyal olarak algılanabilir. Daha önce Ocak 2025 olan ilk faiz indirimi tahminimizi 2024’ün Kasım ayına revize ettik. Bankanın 2025’in Ağustos ayına kadar her toplantıda 250’şer baz puan indirim yapmasını ve politika faizini yüzde 25’e çekmesini öngörüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
BOFA
BofA Merrill Lynch Türkiye Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu ise, "Biz TCMB'den aralık ayında faiz indirimi bekliyoruz. Mart ayında faiz indirimi beklentimizi aralık ayına çekmiştik. Enflasyon beklentimiz de yüzde 42. Veriler bizim beklentimizden çok daha iyi gelirse ilk faiz indirimi kasım da olabilir ama verileri görmek lazım. Yıl sonu dolar/TL'yi 37-38 aralığında bekliyoruz. Önümüzdeki sene için de 45-46 aralığını tahmin ediyoruz" dedi.