Yağmura genellikle koyu ve kasvetli bulutlar eşlik eder. Düşük ışık beyne hala gece olduğunu işaret eder ve güne başlama motivasyonunu azaltır. Bu da kapalı ve soğuk havalarda yataktan çıkma eylemini zorlaştırıyor.

Dr. Molitor, özellikle sabah saatlerinde vücut ısısında yaşanan düşüş, vücudun eforunu azaltıp enerji depolarını koruduğu için yataktan çıkmayı ve güne başlamayı zorlaştırdığını söylüyor. 

"Sosyal psikoloji açısından sabahları yatağın rahatlığında hissedilen sıcaklık, penceremizden dışarının daha serin ve karanlık olduğunu gördüğümüzde daha çekici geliyor. Bu da sabahları yataktan çıkmayı psikolojik olarak zorluyor."

Yağmur neden uykulu hissettiriyor?

"Yatakta uzanırken yağmur seslerini dinlemek uyku getirici olabilir" diyen Molitor, yağmurun tekrarlayan yumuşak sesinin rahatlama hissini teşvik ettiğini ek olarak da ışık maruziyetinin azalmasıyla beynin kortizol üretimini azalttığını bununla birlikte daha uyuşuk hissedilebileceğini belirtti. 

Yağmurlu sabahların üstesinden nasıl gelinir?

Yağmuru keyif aldığını bir şeyle ilişkilendirin

Molitor, "Yağmuru basit şartlandırma yoluyla olumlu bir şeyle ilişkilendirmek, zihnin önemli ölçüde daha hızlı uyanmasına yardımcı olabilir" diyor. "Yağmurlu bir sabahı, en sevdiğiniz kahve veya kahvaltı gibi sevdiğiniz bir şeyle eşleştirmeyi deneyin." önerisinde bulunuyor.

Sabah rutini oluşturun ve bu rutine aktive ekleyin

Yatağınızı sabahın erken saatlerinde toplamak gibi basit bir şey bile güne üretken bir başlangıç ​​yapmanıza yardımcı olabilir.

Molitor, "Dışarıdaki hava nasıl olursa olsun, tutarlı bir sabah rutini oluşturmak da destekleyebilir" diyor. "Sabah güne başlamadan önce bir şeyler başarmış gibi hissetmemize yardımcı olur."

Ayrıca sabah rutinine bir aktivite eklemek de işe yarıyor. Örneğin müzik dinlemek veya koşuya çıkmak, dopamin seviyenizi artırmaya ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Odanızı ışıkla doldurun

Molitor, "İster yürüyüşe çıkın, ister panjurları açın, kendinizi mümkün olduğunca doğal ışığa maruz bırakın" diye tavsiyede bulunuyor.