Denizlerin tehlikeli popülasyonlarından olan balon balığı, biyolojik çeşitliliğin yanı sıra denizcilerin malzemelerine de ciddi zararlar veriyor. Bu durumu aza indirmek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında avcılığı destekleme çalışmaları başlattı. Çalışmalar sonrasında 4 yılda 88 bin 747 balık yakalandı. Bu süreçte balon avcılarına 747 bin 544 lira destek verildi.
Zehriyle öldüren ve kuvvetli çenesiyle teknelere bile ciddi zararlar veren balon balıkları için avcılar kolları sıvadı. 2020 yılında başlanan balon avcılığı sayesinde binlerce balon balığı yakalandı. Bakanlık ise bu süreçte avcılık yapanlara ödeme yaptı.
İSTİLACI TÜR HEM BALIKLARA HEM TEKNELERE ZARAR VERİYOR
Hızla artan bu istilacı balığın ekosistemindeki yoğunluğunun azalması için başlatılan avlanma teşviki, denizdeki zararı az indirdi. Antalya'da 45 balıkçıya 368 bin 410 lira ödeme gerçekleştirildi. Bu anlamda, ruhsat tezkeresine sahip balıkçılar, yakaladıkları 8 tür balon balığını ya da kuyruğunu müdürlüğe teslim etti. Lagocephalus sceleratus türünden 8 bin 248, diğer türlerden ise 16 bin 221 balon balığı yakalandı. Benekli balon balığı için adedine 25 lira, diğer balon balığı türleri adedi için 10 lira destekleme gerçekleştirildi.
DERİSİ VE ZEHRİ ARTIK İŞE YARAYACAK
Ekosisteme zararlarıyla bilinen balon balığının derisi eşya, zehri ise ilaç olarak kullanılacak. Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürü Gürsel Coşkun, çalışmaların başladığını söyledi.
Coşkun, "Balon balığı avcılığı desteklenmesi 2026 yılı sonuna kadar devam edecek. Balon balığı avcılığı teşvikiyle Antalya'da toplamda 88 bin civarında balon balığının avlanmasıyla 750 bin lira civarında balıkçılara destek sağlandı. 6 milyon 656 bin civarında balığın ekosisteme girişi önlendi" diye konuştu.