Yakınları; 55 yaşındaki kadının her dolunay olduğunda garip davrandığını, farklı bir sesle konuşmaya başladığını ve hareketsiz şekilde oturup, kontrolsüzce ağladığını anlatıyor...
Ailesine göre bu tür durumlar genellikle uyarı vermeden başlıyor ve iki saate kadar sürebiliyordu. Kadın ise bu süre boyunca 'ele geçirilmiş' gibi görünüyordu.
7 YILIN SONUNDA HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ
Hindistan'da yaşayan 55 yaşındaki ev hanımı, yedi yıl boyunca yerel alternatif tıp uygulayıcıları tarafından 'tedavi' edildi, ancak sonunda bir hastaneye götürüldü.
Hastanede yapılan karaciğer, böbrek ve beyin testleri normal çıktı ancak psikiyatrik değerlendirme, kadının ergenlik çağından beri depresyon yaşadığını ortaya koydu.
Kadın, doktorlara düşük enerji seviyeleri, umutsuzluk hissi ve sosyal geri çekilme yaşadığını söyledi. Bu belirtiler ve dengesiz davranışları, kadına 'trans ve ele geçirilme bozukluğu' (TPD) ile distimi (orta düzeyde depresyon) teşhisi konmasına yol açtı.
TPD, bilinç değişikliği ve tutarsız davranışlarla karakterize edilen bir durumdur.
Kadın, antidepresan tedavisine başladı ve semptomlarını iyileştirmek için haftalık psikoterapi seanslarına katıldı.
KIRSAL BÖLGELERDE "DAMGALANMA" OLUMSUZ ETKİ YAPIYOR
Birkaç ay içinde durumu kademeli olarak düzeldi ve 'ele geçirilmiş' gibi göründüğü dönemler daha seyrek hale geldi.
Hindistan'daki Maharashtra'da bulunan Datta Meghe Yükseköğrenim Enstitüsü'nden doktorlar, kadının vaka raporunu Cureus dergisinde yayınladı ve şu ifadelerde bulundu:
"Psikoterapi, depresif eğilimleri ile trans epizotları arasındaki bağlantıyı anlamasında kritik bir rol oynadı. Stres ve duygusal tetikleyicilerle başa çıkmak için etkili stratejiler ve kendini ifade etme becerileri öğrenmesi, genel sağlığına katkıda bulundu."
Doktorlar ayrıca özellikle kırsal bölgelerde yaygın olan damgalanma nedeniyle TPD tedavisinin gecikmesinin hastanın semptomlarını kötüleştirebileceğini belirtti.
TPD Nedir?
TPD, nadir görülen bir durumdur ve bu rahatsızlıktan kaç kişinin etkilendiğine dair net bir tahmin bulunmamaktadır. Bu durum, genellikle hastaların çevrelerinin farkındalığını büyük ölçüde daraltması veya kaybetmesiyle, tepkisizlik ve uzuvların, parmakların veya ayak parmaklarının kontrolsüz hareketleriyle kendini gösterir.
Uluslararası Hastalık Sınıflandırması (ICD) kodlarına göre TPD, bireyin kişisel kimliğinin yerine bir dış 'ele geçiren' kimliğin geçtiği ve bireyin davranışlarının veya hareketlerinin ele geçiren ajan tarafından kontrol edildiği hissinin yaşandığı bir durum olarak tanımlanır.
SEMPTOMLAR EN ÇOK DOLUNAYDA OLUYORMUŞ
Kadının kızı, annesinin düzenli baş ağrıları, düşük ruh hali, günlük görevlerde zorluk, uyku problemleri ve içe kapanma yaşadığını belirtti. Ailesine göre, 'ele geçirilme' epizotları en çok dolunay döneminde gerçekleşiyordu, ancak günün herhangi bir saatinde de ortaya çıkabiliyordu.
Bazı araştırmalar, dolunayın uykuyu etkileyebileceğini, genel olarak daha az uykuya ve daha az derin uykuya yol açabileceğini öne sürüyor. Bu tür bir uyku bozukluğu, kişinin gündüz daha yorgun olmasına, konsantrasyon sorunlarına ve hatta psikoza (gerçeklikten kopma) yol açabilir. Ancak, 2015 yılında 2.125 kişiyle yapılan daha geniş bir araştırmanın sonuçlarında, uyku ile ay döngüsü arasında bir ilişki bulunamadığı belirtildi...