Yemek tercihlerinde en belirleyici faktör lezzet olsa da, doktorlara göre sağlıklı bir vücut için diyet listemizden eksik etmememiz gereken yiyeceklerin başında bitkisel protein kaynakları geliyor. 

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, milyonlarca vatandaşın düzenli et tüketim alışkanlığına darbe vururken, bu durumun önüne geçebilmek için en sık tercih edilen alternatif baklagiller olmakta. Türk mutfağında 'kara şimşek' adıyla bilinen ve çok sevilen yeşil mercimek, sağlığa yönelik faydaları ile öğrenenleri şaşkına çeviriyor. Diyet beslenenler tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilecek olan şifa deposu yeşil mercimek, lif oranı ve protein bakımından da en zengin bakliyatların başında gelmekte. 



BAĞIRSAK SİSTEMİNİ DÜZENLİYOR 

Lifli yapısı nedeniyle bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan yeşil mercimek, kabızlık gibi durumları anında önlemesiyle biliniyor. Vücuda giren karbonhidrat ve şekerin hızla enerjiye dönüşmesini sağlayan yeşil mercimek, bu özelliği sayesinde kan şekerini dengelerken, diyabet hastalığı riskini belirgin oranda düşürmekte. 

Tüm baklagiller gibi yeşil mercimek de kalp sağlığınız için önemli bir rol oynar. Vücuttan kötü kolesterolü kovan ve damlardaki tıkanıklığı engelleyen bu besin, erken yaşlanmayı durdurur. 



YUMURTADAN DAHA ZENGİN PROTEİN KAYNAĞI

Zengin bir magnezyum ve demir kaynağı olan mercimek, kansızlık sorunu yaşayanlar için de ideal bir besindir. Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin artışını hızlandıran besin, sahip olduğu yüksek B vitamini ile sinir sisteminin sağlığını korumasına yardımcı olur. 

Yeşil mercimek, en zengin protein kaynaklarından biri olarak gösterilen yumurtadan bile daha fazla protein içeriyor. Bu özellikleri nedeniyle sporcular tarafından sık sık tüketilen gıda, ekonomik olarak da alternatiflerine oranla oldukça hesaplı.