Yumurtalar, belirli koruma kurallarına tabi gıdalardır ve son kullanma tarihleri, üreticiler tarafından tavukların yumurtlama gününden 28 gün sonrasına göre belirlenir. Ancak, bu tarih yalnızca bir gösterge olup, tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş yumurtalar, uygun şekilde saklandığı sürece hala tüketilebilir.
Yumurtaların taze kalabilmesi için, ışık ve sıcaklık değişikliklerinden uzak, buzdolabı veya serin bir dolapta saklanması önemli. Tüketilmeden önce tazeliğinin kontrol edilmesi ise hoş olmayan sürprizlerle karşılaşmamak için büyük önem taşır.
Yumurtaların tazeliğini etkili bir şekilde kontrol etmenin birkaç basit yöntemi bulunuyor. Bunlar arasında, suya batırarak tazelik testi yapma, kabuğunda çatlak veya kir olup olmadığını kontrol etme gibi pratik adımlar yer alıyor.
Bir bardak suyla doldurulup içine yumurta yerleştirilerek yapılan bu testle, yumurtanın tazeliği kolayca kontrol edilebilir. Yumurtayı dikkatlice suya bırakın; eğer yumurta bardağın dibine düşerse, güvenle tüketebilirsiniz. Ancak, yüzeyde kalıp yüzmeye başlarsa, bu yumurtanın tüketime uygun olmadığı anlamına gelir.
Hangi yumurtalar yenilmemeli?
Evde bulundurduğunuz yumurtaların güvenli bir şekilde tüketilip tüketilmeyeceğini anlamak için basit ve etkili bir yöntem daha var.
Fransız şef Solène Gallard, yumurtaların kırıldıktan sonraki görünümüne de dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Le Parisien gazetesinde yayımlanan bir videoda, şef, kötü kokmayan ancak garip bir sıvı karışımına dönüşen bir yumurtanın güvenli olmadığını vurguluyor.
Şef Solène Gallard, yumurtanın beyazının artık yapışkan olmadığı, sıvı bir bütün oluşturmadığı ve sarısının kırılmadan tutarlı bir kütle oluşturmadığı durumların, yumurtanın taze olmadığını gösterdiğini belirtiyor. Bu gibi durumlarda, risk almamak daha iyi olacaktır.