Yunan gazetesi Kathemarini'nin haberine göre Güney Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, GKRK'nin NATO'ya girmesini ön gören bir plan hazırlıyor

Habere göre Hristodulidis, ABD Başkanı Joe Biden'la bu planı konuştu ve Biden plana onay verdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, GKRK'nin planını duyduktan sonra, bunun iki taraf için de kazançlı olacağını ve “böyle bir gelişmenin yaratacağı beklentiler muazzam olacağını" ifade etti.

Bu girişim, Hristodulidis’in ABD ile sürdürdüğü stratejik diyaloğun bir parçası olarak değerlendiriliyor. Habere göre Hristodulidis, bu planı NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile de detaylı bir şekilde paylaştı.

ABD ve GKRK, 13 Eylül 2024'te bir savunma anlaşması imzalıyor

 

EKİM AYINDA KONUŞULDU

Görüşme, Ekim ayında Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi sırasında Bükreş’te gerçekleşti. Planın öncelikli hedeflerinden biri, GKRK'nin NATO ile ilişkilerini güçlendirmek ve Kuzey Atlantik İttifakı’na üyelik öncesi, ittifakın desteklediği başka bir örgüte üye olması.

Bunun yanında, planın uygulanabilmesi için, habere göre "Kıbrıs sorununda" ilerleme kaydedilmesi ve Avrupa-Türkiye ilişkilerinde gelişmeler sağlanması gerekiyor.

Hristodulidis'e göre bu gelişmeler, Türkiye’nin Avrupa kurumlarıyla iş birliğini kolaylaştıracağını ve GKRK'nin veto ettiği bazı süreçlerin önünü açacağını söylüyor. 

GKRK ayrıca, ABD ile savunma alanında iş birliğini artırmayı da hedefliyor. GKRK, ABD’den savunma ekipmanı alımı için yıllık silah ambargosu muafiyetinin üç ila beş yıl süreyle uzatılmasını talep etti.

Hristodulidis, Beyaz Saray'daki görüşmede Biden’dan bu talebi Kongre’ye taşımasını istedi. Kongre’de bekleyen ilgili yasa tasarısının yıl sonuna kadar ABD savunma bütçesine dahil edilmesi beklendiği aktarıldı.

ORDULAR TEK POTADA

Haberde aktarılan bir hedef, GKRK Ulusal Muhafızları üyelerinin ABD askeri akademilerine girmesini sağlamak. Şu anda iki akademide GKRK Ulusal Muhafızları üyeleri için dört yıllık programlara katılım mümkün, ancak bu sayının artırılması için ABD’den olumlu yanıt alındığı belirtildi.

Ayrıca, GKRK’ın savunma altyapısının NATO standartlarına uygun şekilde modernize edilmesi, plandaki üçüncü önemli hedef olarak öne çıkıyor. Bu konuda, GKRK'ın Mari köyünün yakınında açılan ABD helikopter üssü dikkat çekiyor.

ABD’nin GKRK’taki askeri üslerde daha kalıcı bir varlık göstermesi de planın bir parçası. Baf’taki Andreas Papandreou Üssü’nde kalıcı Amerikan askeri varlığı oluşturulması düşünülüyor. Ancak bu, mevcut üslerin sınırlı kapasitesi nedeniyle şimdilik mümkün değil.

GKRK, bu üssün genişletilmesi ve Amerikan standartlarına uygun hale getirilmesi için ABD’den mali destek talep ettiği haberde paylaşıldı.

Google Maps'te, GKRK'de görünen ABD üsleri

 

ABD'Lİ SENATÖRLER ZİYARET ETTİ

Ekim ayında, GKRK’ı ziyaret eden bir grup ABD’li senatör, GKRK'deki üssün stratejik potansiyelini yerinde incelemek için adaya geldi.

ABD’li bir senatör, "(Güney Kıbrıs Rum Kesimi), bölgede hedeflerimize ulaşmak için güvenebileceğimiz bir ülkedir" dedi.

GKRK yönetimi, NATO üyeliği yolunda karşılaşacağı "zorlukların farkında olduğu" yazıldı. Türkiye’nin olası itirazları ve GKRK siyasetindeki bazı 'çekingen' gruplar, GKRK tarafından olası bir engel olarak tasvir ediliyor.

Haberde, Hristodulidis ve Washington yönetimi, bu planın yalnızca tartışılmaya başlanmasının bile önemli bir adım olduğunu düşünüldüğü belirtildi.

Hristodulidis, GKRK’ın uluslararası sahnedeki yönelimini kalıcı şekilde NATO ve ABD ile uyumlu hale getirmeyi hedefliyor.