Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Netanyahu yarın Kudüs'te Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodules ile bir araya gelecek.

Netanyahu, her iki liderle ayrı ayrı ikili görüşmeler yapacak, ardından üçlü bir zirve düzenleyecek ve basın açıklaması yapacak.

Görüşmede enerji, istihbarat ve savunma anlaşmalarının öne çıkması bekleniyor. Ancak zirvenin asıl konusu, Türkiye'nin Akdeniz'deki konumu.

Mavi Vatan stratejisi sebebiyle sıkışmış hisseden Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Türkiye'ye karşı İsrail ile işbirliği yapmaya hazırlanıyor. İşbirliğinin ekonomik olduğu kadar askeri olması bekleniyor.

TEHDİDİN YENİ ADI: HIZLI MÜDAHALE GÜCÜ

Yunan medyası geçen hafta, Atina'nın Türkiye'nin genişleyen askeri duruşuna ilişkin endişelerinin artmasıyla birlikte, üç müttefikin Doğu Akdeniz'de ortak bir "hızlı müdahale gücü" oluşturulmasını değerlendirdiği söylenmişti.

Makamlar, bu iddiayı reddeti. Ancak İsrail ve Yunan medyasında yer alan haberlere göre 2 bin 500 askerin yer alacağı bir güç, "Akdeniz'de Türkiye'ye karşı müdahale yapısı" kuracaktı.

Yunanistan, geçtiğimiz günlerde Atina ve Türkiye'nin Ege kıyıları arasındaki adalara İsrail yapımı füzeler yerleştirmiş, füzeleri doğrudan Türkiye'ye doğrulmuştu.

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan savunma sanayi anlaşmaları yaparak özellikle Atina'nın ordusunun kapasitesini Türkiye'ye karşı güçlendirmeyi planlıyor.

HEDEF TÜRKİYE'Yİ ÇEVİRMEK

Bugün yapılacak anlaşmaların ekonomik boyutu da önemli. Güney Kıbrıs ve Lübnan arasında imzalanan Münhasır Ekonomik Alan anlaşması, Türkiye'nin Lübnan ve Güney Kıbrıs arasında gaz aramasını önlerken İsrail, Lübnan ve Yunanistan'a geniş bir alan tanıyor.

Benzeri anlaşmaların Yunanistan - Güney Kıbrıs - İsrail arasında yapılma olasılığı Ankara'nın dikkatle izlediği bir olasılık. Ancak komşu ülkeler, henüz böyle bir mutabakatta bulunmadı.

Bununla birlikte İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan liderleri Türkiye'nin kendileri için bir risk olduğu konusunda hemfikir.

Son yıllarda İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs'ın donanma ve hava kuvvetleriyle üçlü tatbikatlar da dahil olmak üzere çeşitli tatbikatlar gerçekleştirdi.

Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias  " Bizim için birinci ve temel tehdidin nereden geldiğini en açık şekilde, sayılarla ortaya koydum" diyerek Türkiye'yi işaret etti.