Göreve geldiği günden beri eleştiri oklarının hedefinde olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, Hatice Nasıroğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen AKP Batman Merkez İlçe 8. Olağan Kongresi'nde laiklikle ilgili yaptığı konuşma tartışma yarattı.
"Laik eğitime bakışım Batman'da, Erzurum'da vatandaşların değerlerine ters değil" diyen Bakan Tekin, "Sizin anladığınız laik şu; 1940'lı yılları hatırlayın, camilerin kapısına kilit vurmak, camileri ahıra çevirmek, vatandaşı Kur'an'ı Kerim öğrenmesini yasaklamak" diye konuşmuştu.
Tekin'in bu çıkışı kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu, X'te ise #YusufTekinİstifa kampanyası düzenlendi.
"SENİN SAVUNDUĞUN LAİKLİKLE BENİM ANLADIĞIM BİR DEĞİL"
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in açıklamalarının tamamı şöyleydi:
"Beni eleştiriyorlar. Bana diyorlar ki laik eğitim açısından senin söylediğin şey ters. Ben de diyorum ki size ters olabilir ama Batman'da, Erzurum'da vatandaşların değerlerine ters değil. Bir terslik varsa sizin laiklikten anladığınız şey de vatandaşın anladığı şey arasında terslik var. Sizin anladığınız laik şu; 1940'lı yılları hatırlayın, camilerin kapısına kilit vurmak, camileri ahıra çevirmek, vatandaşı Kur'an'ı Kerim öğrenmesini yasaklamak. Sizin laiklikten anladığınız şey bu. Siz bunları laikliğin gereği olarak yaptınız. O zaman sizin laiklikten anladığınız şey de benim anladığım şey aynı değil. Ben laiklikten bütün vatandaşların hangi dine inanırlarsa inansınlar dini inanç ve ibadet hürriyetinin devlet garantisi altına alınmasını anlıyorum. Sen neyi anlıyorsun? Sen Müslümanların inanç özgürlüğünün prangalar altına alınmasını, yasaklanmasını anlıyorsun. O zaman ikimizin laiklik anlayışı arasında kuşkusuz fark var. Ben evrensel laiklikten yanayım, sen Türkiye'ye özgü kendi icat ettiğin laiklik kavramını bana dayatıyorsun. Bu olmaz. Senin laiklikten anladığın şey şu; üniversiteye başörtüsüyle gitmek isteyen çocuğu ikna odalarına alıp ikna etmeye çalışmak, bunu laiklik gereğiyle yaptınız. Bunu yaparken de kendinizi laiklikle savundunuz. Peki senin savunduğun laiklikle, benim anladığım laiklik bir mi? Bir değil.