Karadeniz’de bulunduğu söylenen doğal gaz daha üretilmeden alelacele 125 milyon dolara yüzer platform satın alınması devasa paralar harcanarak kurulan Filyos gaz işleme sahasını atıl duruma düşürdü. Yeni alınan yüzer platform denizden gazı çıkarmayacak, tıpkı Filyos’ta kurulan tesis gibi çıkmış gazı işleyip sisteme verecek. Platformun alınmasıyla günlük gaz işleme kapasitesi 50 milyon metreküpe çıktı. Ancak ortada işlenecek yeterli miktarda gaz yok. SÖZCÜ’nün ‘Patlamış platformu 125 milyon dolara aldık’ başlığıyla ilk kez kamuoyuna duyurduğu yüzer doğal gaz işleme platformu ciddi soru işaretlerine yol açtı. İktidar, Karadeniz gazını işlemek için Filyos’a devasa bir tesis kurdu. 5 milyar dolardan fazla para harcanarak kurulduğu belirtilen tesis denizden çıkarılan gazı işleyip kullanılabilir hale getirecekti.

OLMAYAN GAZA YENİ PLATFORM

Filyos tesisi, gaz rezervlerinin yüksek olduğu iddiasıyla her biri günlük 10 milyon metreküp gaz işleme kapasitesine sahip 4 fazdan oluşturuldu. İlk faz devasa harcama yapılarak seçim öncesi işletmeye alındı. Diğer 3 platform da gaz üretimi arttıkça teker teker kurulup işletmeye alınacaktı. Ancak beklenen miktarda gaz üretilemedi. Günlük gaz üretiminin 2023 yılı sonuna kadar 10 milyon metreküpe, sonraki yıllarda da 40 milyon metreküpe ulaşacağı söylenmesine rağmen Eylül 2024 itibarıyla günlük üretim 5 milyon metreküpte kaldı. Filyos tesisi işlemek için yerli ve milli gaz bulamazken iktidarın sürpriz bir kararla günlük 10 milyon metreküp gaz işleme kapasiteli yüzer platform satın almasına anlam verilemedi.

Filyos’taki 3 ünite ne olacak?

Doğal gazı denizden çıkarma hedefine ulaşamayan Türkiye’nin daha önce 9 işçinin öldüğü, 26 işçinin yaralandığı bir patlamayla ağır darbe almış bir yüzer gaz işleme platformu satın alması şu soruları gündeme getirdi: Günlük 40 bin metreküp gaz işleyebilecek Filyos varken yüzer platforma niçin ihtiyaç duyuldu? İkinci 10 milyon metreküp gazı Filyos işleyemeyecekse 3 ve 4’üncü 10’ar milyon metreküplük gazlar nerede ve nasıl işlenecek? Patlamadan sonra tamir edilirken 23.5 metre kesildiği söylenen platform teknik olarak işletmeye uygun mu? Petrol rafinerisi için yapılmış platformu doğal gaza dönüştürmek için ne kadar para harcanacak?