İstanbul'un kökü Osmanlı dönemine dayanan Haliç Tersanesi'nin yeni projesinde bugün teklifler alındı. 3 grubun şartname aldığı projede Doğuş Holding ihaleden çekildi. Projede yat limanı, 2 otel ve bin kişilik cami de bulunuyor.

Bir dönem dünyanın en büyük tersanesi olan Haliç Tersanesi'nin yeni projesi için ihaleye çıkılıyor.

Projede yat limanı 5 yıldızlı 2 otel, bin kişlik cami, restoranlar, maüazalar, sinema ve kültür merkezi bulunuyor. Proje 252 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı projeyi 4 yılı yapım süresi olmak üzere 49 yıllığına ihale edilecek.
Haliç Tersanesi'nin kökeni Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar dayanıyor. Tersane uzun dönemler Osmanlı Donanması'nın gemilerinin yapılmasında kullanıldı. Fatih Sultan Mehmet'in 1455 yılında kurduğu Tersani-i Amire, aradan geçen 558 yılın ardından Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesi kapsamında ihale edilcek.

Kimler teklif verdi?

İhaleye şartname alan 3 grup dahil oldu. Doğuş Holding, Cengiz-Taca-Galeri Kristal, Sembol-Ekopark-Fine Otel ihaleye şartname alan 3 grup oldu. Galataport ihalesini kazanan Doğuş Holding Haliç Tersanesi ihalesine tek başına girdi. Üç grubun teklifler incelendi. Teklif zarfından "teşekkür" çıkan Doğuş Grubu ihaleden çekildi ve iki konsorsiyum kaldı. Doğuş Grubu Galataport'u 702 milyon dolarlık teklifle kazanmıştı.

Projeyi almak için Cengiz-Taca-Galeri Kristal ve Sembol-Ekopark-Fine Otel konsorsiyumları yarışacak.

'Gizli saklı değil' açıklaması

Altyapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinin, "gizli saklı bir ihale" olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Yaklaşık 48 gün ilanda kalmış bir şeyin gizlisi saklısı olması mümkün değil" dedi.

Tahan, İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde dış zarfların açılmasının ardından yaptığı açıklamada, "İnanıyorum ki komisyonumuz kısa süre içinde gerekli teknik değerlendirme çalışmalarını yaptıktan sonra geri kalan firmaların iç zarfları açılacak" dedi.

"İhaleyi alan hemen kazmayı vuramayacak"

Pazarlık usulüyle yapılacak ihalede en uygun teklifi veren firmanın ihaleyi kazanacağını anlatan Tahan, şunları kaydetti:

"Biz ihaleyi alan firmayla burada çalışmak suretiyle gerek tarihi binalara kesinlikle zarar verilmeden, dokunulmadan gerek buradaki gezi ve yol çalışmalarını da çok iyi düzenlemek suresiyle yapacakları projeleri değerlendirdikten sonra ancak yapımına başlanacak. Şu anda hemen ihaleyi alan firma Haliç'e kazmayı vuramayacak. Bu anlamda Haliç'in güzelliğine temizliğine ve değerine çok daha güzellik ve değer katacağına inandığımız bu projeye ilgi gösterdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Bu projenin İstanbul'a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

"10 gün içinde sonuçlanacak"

İhalenin ne zaman sonuçlanacağının sorulması üzerine Tahan, "En geç 10 gün içinde" dedi.

Projenin maliyetiyle ilgili soruya Tahan, ortaya çıkacak kesin bedelin, firmaların yapacağı tasarım çalışmalarından sonra netleşeceğini söyledi.

Tahan, projenin ayrıntılarının nasıl olacağı sorusuna, ihaleyi alacak firmanın, belirlenen sınırlar içinde imar planını ve tarihi binaların restorasyonlarının ilgili kurulların onayını aldıktan sonra çalışmalara başlayacağını anlattı. İlgili kurulların onayı alınmadan tarihi binaların onarımını yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Tahan, burada, gezi alanları, parklar, dinlenme tesisleri, marina şeklinde yat limanı, kafeler, kongre ve sosyal merkezlerin bulunacağını bildirdi.

Projenin yapılacağı alanda tarihi Çorlulu Ali Paşa Cami'nin restorasyonunun yapılacağını ifade eden Tahan, söz konusu caminin küçük olduğunu, 252 bin metrekarelik alana uygun, insanların gelip ibadet edebilecekleri bir caminin yapılıp yapılmayacağının projeyle belirleneceğini söyledi.

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi

Proje, 4 yılı inşaat süresi, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap işlet devret modeli ile gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, her biri 70 yat kapasiteli 2 yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, 1000 kişilik cami ve otopark yapılacak.