Karar, Basel'de alındı. Her inançtan temsilci getirtilecek. "Alevilik islam dışıdır" diyen ve Aleviler'in tepkisini çeken "düşkün dede" Hasan Kılavuz'a toplantı yönettirilecek. Toplantıyı organize eden güç olan PKK'nın amacı, etnik olarak bölmeye çalıştığı bölgeyi bu kez inançla ayrıştırmak. SÖZCÜ, çok gizli tutulan bu toplantının ayrıntılarına ulaştı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Diyarbakır'da Barzani'yle yaptığı "din ve etnik ayrımcılık" içeren şov, terör örgütü PKK'yı, "İpler elimizden kaçıyor, Barzani'ye geçiyor" paniğine sevk etti ve kanlı terör örgütüne çok tehlikeli bir adım atttırdı.

Doğu ve Güneydoğu'daki Kürt kökenlileri, daha önce etnik olarak bölmeye çalıştıkları gibi bu kez inançları kullanarak yanına çekmek isteyen PKK ve ona yakın HDP ile BDP, Almanya ile İsviçre'nin ortak noktası Basel'de "gizli bir toplantı" yaptı. Kürt kökenlilerin yoğun olduğu, PKK'nın ise oldukça etkin olduğu bu bölgedeki toplantıda alınan kararla, Diyarbakır'da bir "İslamiyatte İnançlar arası diyalog toplantısı" için takvim oluşturuldu.

'İSLAM DIŞI' DİYEN, ETNİK DEDE

Bu amaçla, Doğu ve Güneydoğu'daki tüm islami inançları kapsayacak "sözde liderler" bulundu. Her cemaat için ayrı isimler çağrılması planlanırken, Kürt kökenli Alevi dinamiğinin de ön plana çıkarılması ve bu amaçla, "Alevilik islam dışıdır" diyen Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) dedesi Hasan Kılavuz'un, başa getirilmesi planlandı.

Kürt kökenli Aleviler, toplam Alevilerin ancak yüzde 10'unu oluştururken, AABF'de son yıllarda BDP ve PKK etkisi oldukça ön plana çıktı. AABF'nin üst yönetimini bu şekilde ele geçiren ve BDP'ye yakınlığını gizlemeyen Kürt kökenlilerin, bu kez Diyarbakır'daki toplantıda asıl güç olarak kullanılması hedeflendi.

ALEVİLER, ONUN DEDELİĞİNİ TANIMIYOR

Almanya'da "Alevilik islam dışıdır" dediği için büyük tepki çeken, hatta Anadolu Alevileri tarafından, bu sözleri ve eşini boşadığı için "düşkün" ilan edilen Hasan Kılavuz, bu kez toplantının ismine karşı çıktı. Daha önce kendisine karşı durup "Hayır, Alevilik islamın özüdür" diyen dedeyi dövdüren Kılavuz, "İslamiyet lafını kaldıralım. İnançlar arası diyalog yapalım" önerisini getirdi. Bu teklif, BDP, HDP ve toplantıyı perde arkasından yöneten PKK'lılar tarafından destek buldu.

Asıl amacın inançlar arasında bölünme yaratmak olduğu, özellikle Aleviler'i bölmek ve hiç değilse, bazı Kürt kökenlileri HDP ya da BDP saflarına çekmek olduğu düşünülen toplantı için, Almanya'da 15 Aralık tarihinde yeni bir toplantı yapılacağı öğrenildi.
Bu toplantı ile Diyarbakır çıkarmasının ayrıntıları netleştirilecek.