Kremlin Sarayı'nda parlametonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde 2014'ü değerlendiren Putin, dış ve iç politika, ekonomi, sağlık, ulusal güvenlik ve eğitim gibi konulara değindi.

"KIRIM VE SİVASTOPOL BİZİM İÇİN KUDÜS'TÜR"

Putin, yaklaşık bir saat süren konuşmasına Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek Rusya'ya bağlanan Kırım'la başladı. 2014 yılında Rusya için tarihi olaylar yaşandığını ifade eden Putin, "Kırım ve Sivastopol, düzenlenen referandumla Rusya'ya bağlandı. Kırım bizim için stratejik önem taşıyor. Kırım ve Sivastopol bizim için, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nin Müslümanlar ve Yahudiler için taşıdığına benzer kutsal bir değer taşıyor" dedi.

Putin, Ukrayna'da "darbe" yaşandığını savunarak bunu desteklemelerinin mümkün olmadığını söyledi. Ukrayna'nın doğusunda yaşanan olayların, Moskova'nın bu konudaki tutumunun doğruluğunu kanıtladığını öne süren Putin, Batı'nın Ukraya konusundaki baskısına boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

BATI'YI ÇOK SERT ELEŞTİRİ

Putin, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar dolayısıyla Batı'yı eleştirerek uluslararası hukukun birilerinin çıkarları için dizayn edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yaptırımların Kırım'la bağlantılı olmadığını savunan Putin, yaptırımların sadece ABD'nin bir tepkisi ve sadece "Kırım baharıyla" bağlantısı olmadığını ifade ederek, "Rusya'nın etkisini kontrol altına almak için başka bahaneler de bulabilirdi. Bazı Avrupa ülkeleri için egemenlik ve ulusal gurur unutulmuş bir değer ya da lüks olsa da Rusya için kesinlikle gerekli şartlardan biri olduğunu söylemek isterim" ifadelerini kullandı.

Putin, Rusya'ya bir zamanlar Yugoslavya senaryosunun uygulanmak istediğini belirterek, ABD'nin hava savunma sistemi projesini genişletmesinin sadece Rusya için değil, ABD için de tehlike oluşturduğunu kaydetti.

RUSYA'YA DEMİR PERDE ÖRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Rusya'nın silahlanma yarışında yer alma niyetinde olmadığını belirten Putin, bazı ülkeler Rusya'nın etrafında demir perde örmeye çalıştığını ancak ülkesinin kendini savunma gücüne sahip olduğunu kaydetti.

Putin, Rusya'nın Batı ile ilişkileri sonlandırmak niyetinde olmadığını ifade ederek, dış politikasındaki önceliğin Doğu ve Batı'nın güçlü ülkeleriyle eşit ilişkiler geliştirmek olduğunu kaydetti.