Saygı ÖZTÜRK / SÖZCÜ

PKK ile savaşan komutanların Ergenekon ve Balyoz’da sanık sandalyesine oturtulması ders oldu. Asker, önce yasa istiyor...

Genelkurmay, Meclis’ten Suriye ve Irak’a sınır ötesi harekat yetkisi alan hükümetten, ‘yargılanmama’ güvencesi istedi. Güneydoğu’da PKK ile mücadele eden birçok komutanın Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanmasından ders çıkaran Genelkurmay Başkanlığı, MİT mensupları için getirilen yasal zırhın askere de tanınmasını istedi.

Tasarıyı hatırlattı

Görev çerçevesindeki faaliyetlerin üzerinden yıllar geçtikten sonra “suç” gibi gösterilip davalar açıldığından yakınan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakanlık’ta 2 yıldır bekleyen tasarının hayata geçirilmesini gerekli gördüklerini bildirdi. Suriye ve Irak’a girilmesi halinde, orada meydana gelebilecek olaylardan ileride sorumlu tutulabileceğine dikkat çeken kaynaklar, bu endişenin görev yapma şevkini azaltacağını belirtiyorlar. Bu sebeple Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadele ederken yasal güvenceye kavuşturulması isteniyor.

Askeri mahkeme şartı

Yasal güvence çerçevesinde, “görev yapanların suç iddialarının yargılama yerinin Askeri Ceza Kanunu çerçevesinde askeri mahkemeler olması” talep ediliyor. MİT mensuplarına getirilen koruma kalkanının askerlere de sağlanması, yargılama izinlerinin Genelkurmay Başkanı ve Başbakan tarafından verilmesi isteniyor. Bu amaçla hazırlanan taslak iki yıldır Başbakanlıkta bekletiliyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, Bakanlar Kurulu’na verdiği brifingde, görevinden dolayı yargılanan askerler konusu gündeme getirmişti.

Aileleri de unutmadı

IŞİD teh­di­di al­tın­da­ki Sü­ley­man Şah Ka­ra­ko­lu­’n­da gö­rev ya­pan­la­ra özel bay­ram me­sa­jı ya­yın­la­yıp “Tek bir ha­be­ri­niz­le ya­nı­nız­da­yı­z” me­sa­jı ve­ren Ge­nel­kur­may Baş­ka­nı Or­ge­ne­ral Nec­det Özel, as­ker­le­rin ai­le­le­ri­ni de unut­ma­dı.

Bayramlarını kutladı

Or­ge­ne­ral Özel, Sü­ley­man Şah Say­gı Ka­ra­ko­lu­’n­da gö­rev ya­pan as­ker­le­ri­mi­zin eş­le­ri­ni Ge­nel­kur­may Ka­rar­ga­hı­’n­da ağır­la­dı. Ai­le­le­rin bay­ram­la­rı­nı kut­la­yan Özel, gö­rev­le­ri­nin ba­şın­da olan kah­ra­man­la­rı me­rak et­me­me­le­ri­ni is­te­di. Özel, “Ne on­lar, ne de siz­ler yal­nız de­ğil­si­niz. Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­miz ve mil­le­ti­miz on­lar­la ve siz­ler­le be­ra­ber­di­r” me­sa­jı ver­di.

Sü­ley­man Şah Say­gı

Ka­ra­ko­lu­’n­da 25’i Özel Kuv­vet­ler Ko­mu­tan­lı­ğı men­su­bu ol­mak üze­re 50 ci­va­rın­da as­ker bu­lu­nu­yor. Di­ğer­le­ri de su­bay ve ast­su­bay­lar­dan olu­şu­yor.