Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Çok yüksek binalar inşa etmeyi maharet sayıyorlar. Ben yüksek bina inşa etmeyi doğru bulmuyorum. Şu anda plan notlarıyla emsallerle oynayanlar var. Plan notlarıyla oynayarak siz bunu 6’ya, 7’ye çıkarıyorsanız tarih sizi affetmez, bu millet sizi affetmez” diyor. Ama İstanbul emlak piyasasında bu sözlerin bir hükmü yok. İmar planlarında yapılan değişiklikler sayesinde şehrin dört bir tarafında çok katlı binalar yükseliyor. Bunlardan biri de son dönemde “Rant Tepesi” olarak bilinen Aslantepe'de inşa edilen Nurol Life.

Projenin yükseldiği arazi Seyrantepe Proje Mühendislik A.Ş'nin yani Turhan ailesine ait. Mimar Hakan Kıran'ın tasarladığı ve sahibi olduğu Vizyon Asya İnşaat şirketiyle müteahhitliğini üstlendiği proje, hasılat paylaşımlı olarak hayata geçiriliyor. Yapılan anlaşmaya göre, bağımsız bölümlerin satışından elde edilecek hasılatın yüzde 67’si Nurol GYO'ya, yüzde 33'ü ise Turhan ailesine kalacak. Elit Gayrimenkul Değerleme'nin proje ile ilgili hazırlardığı rapora göre Nurol Life'ın konut ve ofis alanlarının bugünkü toplam finansal değeri 236 milyon dolar (580 milyon lira) olarak belirlendi.

DEVİR ÖNCESİ RUHSATTA TADİLAT

Huzur Mahallesi 3 Ada, 54 Parsel'de yer alan Nurol Life projesinin yükseleceği arazi brüt 18 bin 283 metrekare, net 9 bin 525 metrekare büyüklüğünde. Sarıyer Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü kayıtlarına göre, turizm + ticaret alanı olarak görünen parselin yapılaşma şartları brüt alan üzerinden emsal 2,00 ve bina yüksekliği serbest olarak geçiyor. Parsele ait 10.05.2010 tarihinde Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen yapı ruhsatında; 70 adet daire, 243 adet ofis, 2 adet dükkan, 11 katı bodrum toplam 59 kat bulunuyordu. Arazi Sarıyer Belediyesi sınırlarına dahil olmadan önce 07 Mart 2014 tarihinde Şişli Belediyesi tarafından yapı ruhsatında tadilat yapıldı.

Daire sayısı 502'ye çıkarken, ofis sayısı 50'ye, bodrum kat sayısı 8'e, kat sayısı 58'e indirildi. Projenin tadilat yapı ruhsatına göre sadece konut alanlarının büyüklüğü 43 bin 600 metrekare. Ofis alanlarının büyüklüğü 15 bin 829 metrekare olan Nurol Life'da 78 bin 614 metrekare ortak alan yer alacak. Böylece, brüt 18 bin metrekare arsa üzerinden yapılan hesaplamayla emsale dahil 36 bin metrekare inşaat alanı bulunan Nurol Life projesi tamamlandığında toplam inşaat alanı 138 bin 44 metrekare olacak.

Yüzde 15'i bitti

2017 yılının Şubat ayında tamamlanması beklenen projede inşaat ilerleme seviyesi yüzde 15 düzeyinde. Türk Telekom Arena Stadı’nın hemen yanı başında inşa edilecek olan 252 metre yüksekliğindeki proje tamamlandığında bünyesinde; açık yüzme havuzu, güneşlenme terasları, süs havuzları, yürüme yolları, fitness center, kafeterya, bilardo salonu, sauna, masaj odaları, stüdyolar, toplantı odası ve kiralanabilir odalar, otopark alanları yer alacak.

Nurol Tower'da da hormonlu büyüme...

İstanbul’da Şişli’deki eski üniversite arazisi üzerinde yükselen Nurol Tower projesinde de dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. TOKİ’nin gelir paylaşımı yöntemi ile satışa çıkardığı arsayı, 260 milyon liralık toplam hasılat geliri üzerinden, yüzde 43 pay karşılığı 111.8 milyon lira satın alan Nurol GYO’nun projesi de büyüyerek sürüyor.

Çağlayan’daki İzzetpaşa Mahallesi’nde toplam 6 bin 842 metrekarelik alanda ofis, rezidans daire ve çarşı olarak kullanılması planlanan Nurol Tower 55 ofis, 63 rezidans daire ve 35 mağazadan oluştuğu için ÇED yönetmeliği kapsamı dışında kalmıştı. Proje daha sonra değişikliğe uğradı ve 244 adet rezidans daire, 20 adet dükkan, 10 adet ofis olarak değiştirildi ve bu değişiklik için de 27 Temmuz 2012’de ÇED gerekli değildir kararı alındı.

Eylül 2014'te Nurol GYO'da bir kez daha kapasite artışına giderek 30 katlı binayı 34 kata yükseltti. Böylece, toplam 243 olan konut sayısı 261’e, 20 olan dükkan sayısı 43’e, 12 olan ofis sayısı da 20’ye çıkacak. Nurol Tower’ın ofis, konut ve dükkân sayıları kat olarak artırılarak 6 bin 842 metrekarelik arsada toplam 64 bin 680 metrekare brüt inşaat alanına ulaşacak.