Saygı ÖZTÜRK-ANKARA

Eskişehir’de Ergün Özmen, kiraya vermediği evinde 4 seçmen oturduğunu tasadüfen öğrendi. Seçim Kurulu’na yaptığı şikayetten, “Listeler askıdan indi, yapılacak bir şey yok” cevabını aldı. Nüfus müdürlüğüne başvurdu. Sahte seçmen olmanın cezası ise 900 lira.

7 Haziran genel seçimlerine kısa bir süre kala sahte seçmenler piyasaya çıkmaya başladı. Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde ikamet eden ve Eskişehir Muttalip Mahallesi Ova Evleri Sitesi’nde evi bulunan Ergün Özmen, evini kiraya vermediği halde 4 kişilik bir ailenin, şubat ayından bu yana evinde yaşadığını kendisine gelen icra dosyasıyla öğrendi. Bu kişilerin oy kullanacaklarını öğrenen Ergün Özmen, E. A. ve ailesi hakkında nüfus müdürlüğü ve Tepebaşı İlçe Seçim Kurulu'na şikâyette bulundu.

Oy kullanabilecekler

Özmen, Muttalip Mahallesi’ndeki evinde oturanların geçen hafta kendisini arayan haciz görevlisi sayesinde öğrendiğini belirtti ve şunları söyledi:

Bilecik Pazaryeri İlçesi’nde oturuyorum. Muttalip Köyünde yazlık gibi kullandığımız bir evimiz var. Geçtiğimiz hafta bir telefon geldi. Telefon eden kişi ‘bir bankanın yetkilisiyim sizin Eskişehir’deki evinize E. A. isminde şahsın bankaya olan borcu nedeniyle hacze geldim’ dedi. Bende o isimde orada oturmadığını, o ismi tanımadığımı söyledim. Yaptığım araştırmada o kişinin şubat ayından beri evimde oturduğunu öğrendim. Yani kayıtlarda öyle gözüküyor. Bunun üzerine bilgi edinmek üzere Tepebaşı İlçe Nüfus müdürlüğüne gittim. Nüfustan bana ilk söylenen bu adreste kimse oturmadığı için boş olan adreslere kimsenin rızası olmadan, mülkiyet sahibinin izni olmadan kayıt yapılabiliyormuş. Bir de dilekçe yazmam gerektiğini söylediler. Emniyetin tahkikat yapacağını, bunun neticesinde bu kişilerin yalan beyanda bulunmaktan ceza alabileceğini söylediler.”

Yapacak bir şey yok”

Özmen, Tepebaşı İlçe Seçim Kurulu’na da başvurdu. Kendisine “Askı süreleri geçtiği için yapacak hiçbir işlemin olmadığını, adreste oturuyor gözüken A. ailesinin kendilerini seçmen olarak yazdırdıkları” bilgisi verildi.

Avukat Barış Can Yörük listelerin askından inmesinden sonra yapılabilecek hiçbir şeyin olmadığını belirtti, “Nüfus müdürlüğüne ve seçim kuruluna gidip gerekli itirazlar yapıldı. Biz bu işin takipçisi olacağız. Duyarlı vatandaşlarımız böyle bir şey tespit ettiklerinde bağlı bulundukları nüfus müdürlüğüne giderek itirazlarda bulunmaları, dilekçe vererek sahte seçmenlerin nüfus kayıtlarının sildirilmesini sağlamaları gerekiyor. Daha sonra seçim kurullarına itirazda bulunabilirler” dedi.

Cezası 900 lira

Sahte seçmenlere verilen cezaların yetersizliğine dikkat çeken Avukat Yörük, “Bu şahıslar sahte seçmen olarak bir vatandaşımızın ikametgâhında kendilerini seçmen olarak gösteriyorlar. Tespit edilmeleri halinde alacakları ceza 900 TL adli para cezası. Bunlar caydırıcı değil” dedi.

İsmi yanlış adreste geçen B. A. ise SÖZCÜ'ye şunları söyledi:
"Evet kaydım var. Ya nüfus müdürlüğü ya da benim hatam sonucu adresim yanlış yazılmıştır. Çünkü yan blokta da biz oturuyoruz. Hatam var ama sahte seçmen değilim" dedi.

 

Nerede oy kullanacağını öğren! Seçmen listeleri askıda! (Seçmen Sorgulama)

Nerede oy kullanacağını öğren! Seçmen listeleri askıda! (Seçmen Sorgulama)