Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal RF-4E tipi uçakların kaldırılacağını duyurdu. RF-4E yerine F-16 savaş uçaklarının keşif uçakları olarak hizmet vereceği açıklandı. TSK envanterinde bu uçaklardan 8 tane bulunuyor.


Son olarak Malatya'da 24 Şubat'ta eğitim uçuşu sırasında düşen ve 4 pilotumuza mezar olan  RF 4-E cinsi keşif uçakları için karar verildi. F-4 RF-4E uçaklarının yarından itibaren uçuştan çekilecekleri bildirildi. Malatya'da düşen ve 4 pilotun şehit olmasına neden olan uçak ile Suriye'nin düşürdüğü ve iki pilotun şehit olduğu uçaklar envarterden kaldırılan bu uçaklardandı.

KONYA'DAKİ UÇMAYA DEVAM EDECEK!

Geçtiğimiz hafta Konya'da 13 Mart'ta yine eğitim uçuşunda düşen ve iki pilotun şehit olduğu uçak ise, modernize edilmiş F-4 uçağı idi. Modernize edilmiş F-4 uçaklarının ise 2020 yılına kadar kullanılması planlanıyor.

 



SON UÇUŞU YARIN KOMUTANLAR YAPACAK

Emekli edilecek 8 adet RF-4E keşif uçakları için son uçuş yarın yapılacak. RF-4E keşif uçakları ile yarın son uçuşu Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal yapacak.

 

14 PİLOTA MEZAR OLMUŞTU!

1974 yılından günümüze kadar 41 yılda 10 adet RF-4E ve 50 adet F-4E olmak üzere 60 adet F-4E/RF-4E uçağı kazası meydana geldi.  Bu kazalarda 14 pilot şehit olmuştu.

DÜNYA ÇOKTAN VAZGEÇTİ

Dünya bu uçaklardan çoktan vazgeçti. ABD uçakları 20 yıl önce envanterinden çıkardı. İsrail, İngiltere, İspanya ve Güney Kore de RF-4’leri hurdaya ayırdı.

ABD’de 1996’da emekli edilen RF-4 Fantom savaş uçakları, insansız hava aracına dönüştürülüp pilotların atış eğitimlerinde uçan hedef olarak kullanılıyor. F-4 Fantom savaş uçakları, bu uçağı geliştiren ABD’de çoktan gözden düştü. ABD Hava Kuvvetleri, 1996 yılında emekli edilen F-4’lerden envanterinde kalan 254’ünü, Arizona’daki “Davis Monthan” ve New Mexico’daki Holloman hava üslerinde insansız uçan hedef olarak kullandı. İnsansız hava aracına (İHA) dönüştürülen Fantomlar, yeni füzelerin denenmesinde hedef oldu.

F-4’e daha önce sahip olan İsrail 2004, İngiltere 1992, İspanya 2002’de emekliye ayırırken, Güney Kore bu uçakları F-15 ile yeniledi. ABD McDonnell Douglas firması tarafından 1961 yılında üretilmeye başlanan avcı ve bombardıman uçağı olan F-4 Fantom uçakları ilk olarak Vietnam Savaşı’nda kullanılmıştı.