ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin  "ABD'nin eninde sonunda Esad ile pazarlığa oturacağını" söylemesi dünya gündemine bomba gibi düştü. Suriye lideri Beşar Esad "Önce atılacak adımlara bakarız" derken, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Esed'le müzakere edecek ne var. 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı" diye mevkidaşına tepki gösterdi.

İşte Suriye için 24 saatte yaşananlar;

Suriye’deki iç savaşın dördüncü yılında Amerikan CBS televizyonuna önemli açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye hükümeti ile masaya oturulabileceğinin sinyallerini verdi.

Çokça tartışılan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile eninde sonunda diyaloğa geçileceğinin altını çizen Kerry, Suriye’de yaşananların en korkunç trajedilerinden biri olduğunu dile getirdi.

ABD’nin daha önce 2 kez Esad ile masaya oturduğunu ancak görüşmelerden bir sonuç alınamadığını dile getiren Kerry, Suriye hükümeti ile görüşme çabalarının devam ettiğini belirtti.



KERRY’NİN AÇIKLAMASINA HARF’TEN DÜZELTME!

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, ABD’nin Suriye politikasında değişiklik bulunmadığını ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile doğrudan müzakere etmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Harf, Dışişleri Bakanı Kerry’nin açıklamalarıyla ilgili şunları kaydetti:

“ABD’nin Suriye politikasında bir değişiklik yok. Bakan Kerry, rejim ile masada müzakere edilmiş bir sürece ihtiyacımız olduğuna dair uzun süredir var olan politikamızı tekrar etti. Kerry, doğrudan Esad ile müzakere edeceğimizi söylemedi”



ESAD'TAN İLK TEPKİ

Suriye Cumhurbaşkanı Esad’dan Kerry’e yanıt geldi. Esad, "Önce atılacak adımlara bakarız" diye açıklamayı olumlu bulduğunu ima etti ancak “Suriye Cumhurbaşkanı’nın geleceğine dair yapılacak her tartışmayı Suriye halkı yapar dışarıdan gelen açıklamalar bizi ilgilendirmez” diye de mesaj gönderdi.



ÇAVUŞOĞLU'DAN KERRY'E TEPKİ GELDİ: GERÇEKÇİ BİR YAKLAŞIM DEĞİL


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Esad'la müzakere etmek zorundayız" diyen ABD'li mevkidaşı John Kerry'ye sert tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Esed'le müzakere edecek ne var. 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı" dedi.

"Suriye'de yaşanan tüm sorunların sebebi şu andaki rejimdir" diyen Çavuşoğlu, Suriye'de bir dönüşümün yaşanabilmesi için rejimin gitmesi ve herkesi kapsayan katılımcı bir yönetimin iş başına gelmesi gerektiğini kaydetti.

"Esed'le müzakere edecek ne var. 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Esad rejimiyle yola devam etmenin çok daha fazla sorun yaratacağını söyledi.

Bölgedeki terör örgütlerinin en büyük desteği Suriye rejiminden aldığına işaret eden Çavuşoğlu, "Eğer 'Esed rejimi bu terör örgütlerine destek vermesin, işimiz kolaylaşır' diyorsak bu da gerçekçi bir yaklaşım değil" diye konuştu.

Suriye'de çözülmesi gereken iki sorun olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunlardan ilkinin DAEŞ ve diğer terör örgütlerini yok etmek, ikincisinin ise Esad rejiminin gitmesi ve Suriye'de siyasi dönüşümün sağlanması olduğunu ifade etti. (ajanslar)



"Esad ile görüşmek zorundayız"