Başak KAYA / ANKARA

Ankara Gölbaşı’nda bulunan ve dinleme üssü olarak bilinen Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığı’ndaki (TİB) hard disklerin usulsüz dinlemeler gerekçe gösterilerek imha edildiği öne sürüldü. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu bazı isimlerin usulsüz dinlendiği iddiaları savcılığa taşınmıştı. CHP’nin başdanışmanı ve teknoloji uzmanı Erdal Aksünger, TİB’e bir imha operasyonu düzenlendiğini ve bütün hard disklerin imha edildiğini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, devlet büyüklerinin kriptolu ve normal telefonlarının usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve TÜBİTAK görevlisi 28 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince haziran ayının başında kabul edildi.

Bu aşamadan sonra TİB’e bir imha operasyonu düzenlendiği belirtildi. CHP’li Aksünger, dinleme kayıtlarının yer aldığı hard disklerin imha edildiğini açıkladı.  Yok edilen kayıtlar arasında 17/25 yolsuzluk operasyonu kayıtlarının olduğunu savunan Aksünger, kimlere ait kayıtların ve hangi dinlemelerin imha edildiğinin açıklanmasını istedi ve şöyle dedi:

'Yolsuzluk soruşturmalarının ardından zaten orada görevli kişilerin bir kısmı gözaltına alındı, geride kalanların da üzerinde müthiş bir baskı oluşturulmuştu. Yeni bir kadrolaşmaya gidildi. Orada çalışan insanların evlerine kadar takip edildiklerini biliyoruz. Şimdi bu güvensizlikten kaynaklı bütün kayıtları imha ettiklerini öğrendik. Bir hafta on gün kadar önce gerçekleştirilmiş. Bu imha işlemi de öyle sıradan bir işlem değil. bir kayıt tutulduğunda o kayıtın kopyaları da depolanıyor. Hepsi de ayrı şifrelerle korunuyor. Bu şifrelerin aynı anda girilmesi lazım bu imha işleminin yapılabilmesi için. Ancak ne kadar imha etseler de belli şeyleri yok edemezler. Kimin, nerede, ne zaman dinlendiği gibi izler takip edilebilir. Yok edilenler arasında 17/25 Aralık yolsuzluk operasyonunun kayıtlarının da olduğunu düşünüyorum”