Saygı ÖZTÜRK- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı  güvenlik zirvelerinde “Suriye politikasında hata yaptık” itirafı artık net bir biçimde dile getiriliyor...

Türkiye-Suriye sınırı 911 kilometre. Bugün, Suriye yönetimi Türkiye sınırının ancak yüzde 2’lik bir kesimini kontrol altında tutabiliyor. Sınırdaki il ve ilçelerimizin yeni komşuları, PKK ve bölücü örgütün Suriye’deki uzantısı PYD oldu. PKK ve PYD sınırın yüzde 70’i olan 632 kilometrelik bölümünü elinde tutuyor ve alanını her geçen gün genişletiyor.
Sınırda, Türkiye’yi de şoke eden gelişmeler yaşanırken, hudut boylarından geçişleri önlemek için beton duvarlar örülüyor, hendekler kazılıyor, tel örgüler güçlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan güvenlik zirvelerinde, Türkiye’nin süreçteki hatalarının sonucu sınır boylarının önemli bir bölümünün PKK-PYD’nin kontrolüne geçmesinden duyulan rahatsızlık dile getiriliyor.


“ABD’NİN OYUNUNA GELDİK”
Bu zirvelerde sık sık “Suriye politikasında hata yaptık” fikri de vurgulanıyor. Güvenlik kaynakları, izlenen dış politikanın Türkiye’yi daha da sıkıntıya sokabilecek gelişmelere gebe olduğunu belirtiyor. ABD, IŞİD’i bölgeden temizlemek adına çalışma yürütürken, bazı durumlarda da dinci terör örgütünü desteklediğini belirten bir üst düzey güvenlik yetkilisi, SÖZCÜ’ye, “Suriye ile aramızın bozulması bir hataydı. Sınırda ülkemiz aleyhine gelişen olaylar da bunun bir sonucu. Sınır komşumuz PKK-PYD olmamalıydı. ABD’nin oyununa alet olundu” dedi. 23 Eylül 2014’ten bu yana  Suriye’ye bin 800 hava harekatı yapıldı. Bunun bin 650’si ABD tarafından, diğerleri ise ittifak içindeki diğer ülkeler  tarafından yapıldı. Harekatların bin 90’ı Kobani’ye gerçekleştirildi. Bu durumun, ABD’nin Kobani’ye verdiği önemi gösterdiği ifade edildi.


SINIRDA NELER OLUYOR?
Türkiye’nin kara hudutları, gümrük kapıları hariç 2 bin 949 kilometre. Sınır güvenliğinden Kara Kuvvetleri Komutanlığı sorumlu.   Özellikle, Suriye hududuna yönelik olarak alınan fiziki güvenlik tedbirleri kapsamında şunlar yapıldı:
n 363 km hendek kazıldı, 4 metre derinliğinde, 4 metre genişliğinde.
n 90 kilometre tel engeli konuldu, var olan tel engeller güçlendirildi.
n 68 kilometre uzunluğunda toprak setler oluşturuldu.
n 7 kilometrelik beton duvar inşa edildi, bu duvar uzatılacak.
n 270 kilometre  aydınlatıldı.
n Bin 210 kilometre hudut devriye yolu yenilendi.