Gökmen ULU/SÖZCÜ
Urla Belediyesi’nin Balıklıova Mahallesi’nde yaşayan 174 ailenin evleri hakkında yıkım  kararı alması üzerine vatandaşların başlattığı direniş eylemi sona erdi.



BİZİMLE UĞRAŞACAĞINA O KAÇAK VİLLALARI NİYE YIKMIYORSUN
Üç gündür CHP İzmir İl Başkanlığı binasında kalarak sorunlarına çözüm bulunmasını isteyen vatandaşlar, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Danıştay süreci tamamlanasaya kadar yıkım işleminin uygulamayacağı sözü vermesi üzerine evlerine döndü. Belediye Başkanı Sibel Uyar’a tepkili olan vatandaşlar, “Başkan bizimle uğraşacağına, yıkıma kendi iş yerlerinden başlasın Hatta, önce Tayyip Erdoğan’ın arkadaşlarının yaptırdığı kaçak villaları yıksın. Yıkım kararları bulunan o kaçak villalara niye dokunulmuyor”



UZLAŞMA SAĞLANDI, DİRENİŞÇİLER EVLERİNE DÖNDÜ
İzmir’in Urla İlçesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Sibel Uyar, Balıklıova Mahallesi’nde 174 ailenin evlerini yıkma kararı almıştı. Uyar, evlerin kıyı kanunu kapsamında kaçak olduğunu, bu nedenle belediye encümeninin yıkım kararı aldığını açıklamıştı. Balıklıova sakinleri ise 30 yıldır bu arsalarda oturduklarını belirterek, evlerinin kaçak olmadığını belirtmişti. Bir yandan hukuk mücadelesi başlatan Balıklıovalı vatandaşlar, diğer yandan da demokratik direnişe geçerek, CHP İzmir İl Başkanlığı’nda eylem yapmıştı.



Üç gündür il başkanlığı binasında kalan vatandaşlar, sorun çözüleseye kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıklamıştı. Devreye CHP İzmir Milletvekili Musa Çam girdi. Balıklıovalı vatandaşlara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözünü aktaran Çam, Danıştay’daki temyiz sonuçlanana kadar evlerin yıkım kararının işleme konulmayacağını bildirdi. Kararı sevinçle karşılayan vatandaşlar, il başkanlığındaki direniş eylemini sonlandırdı. Vatandaşlar, Musa Çam’ın girişimleri ile temin edilen otobüslere binerek evlerine döndü.



YUVALARIMIZ KAÇAK DEĞİL
Balıklıovalı vatandaşları temsilen konuşan Yusuf Altun, “Biz 30 yıl evvel, yetkili olan muhtarlık ile sözleşme imzalayarak evlerimizi yapmıştık. Ev deyince, aklınıza yalı, villa gelmesin. Bir oda, bir mutfak, bir salondan ibaret 33 metrekarelik evler yaptık. Bizim yuvamız. Fakat belediye muhtarlık sözleşmelerini tanımadığını belirterek, yuvalarımızı yıkma kararı aldı. Oysa biz işgalci değiliz, evlerimiz yasaldır, hukuka uygundur. Belediyenin bu tutumu üzerine biz de hak arayışına başladık” dedi.



Danıştay’daki temyiz süreci tamamlanana kadar yıkım işleminin durdurulmasını mutlulukla karşıladıklarını ifade eden Altun, “Zafer kazanmadık ama en azından zaman kazandık” diyerek, Musa Çam’a teşekkür etti.  Fakat vatandaşların Urla’nın CHP’li Belediye Başkanı Sibel Uyar’a tepkisi dinmemişti.



UYAR O KAÇAK VİLLALARI YIKSIN
Balıklıovalılar, “Biz il başkanlığındayken 100 metre ilerideki fuar açılış törenine katılan belediye başkanı bizim yanımıza uğramadı. Bizi dinlemiyor, umursamıyor” sözleri ile eleştirilerini dile getirdi. Vatandaşlar, Urla’nın Hacılar Koyu’nda  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için yaptırıldığı iddia edilen kaçak villalar hakkındaki yıkım kararlarının neden uygulanmadığını sordu. “Belediye başkanı bizim evlerimizi yıkmak için uğraşacağına Hacılar’daki kaçak villaları yıksın” dedi. Grup sözcüsü Yusuf Altun, “Belediye başkanı kaçak yapı yıkımına kendine ait işyerlerinden başlasın. Ayrıca, Tayyip Erdoğan’ın villalarına karşı kılını kıpırdatmayan anlayışın, bizim evlerimiz ile ilgili ısrarlı tutumunun herkes tarafından sorgulanmasını istiyoruz” diye konuştu.



CHP’NİN SAHİBİ HALKIMIZDIR
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da “Biz eylem yapan vatandaşlarımızı üç gündür misafir ettik. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi binasının gerçek sahibi vatandaşlarımızdır. İskan ile ilgili sorunlarını dinledik, birlikte çözüm aradık. Sayın genel başkanımızın girişimi ile sorun yargı süreci sonuna ertelendi” dedi.

BİZİM İÇİN ÇİFTE BAYRAM
Balıklıovalı vatandaşlar “Bu karar ile nefes aldık. 30 Ağustos Zafer Bayramı bizim için çifte bayram oldu. Evlerimiz yıkılacak diye çok korkmuştuk ve üzülmüştük. Şimdi yüreklerimize su serpildi. Umarız sonu da güzel olur” dediler. Uzlaşma sağlanmasının ardından vatandaşlar il başkanlığı önüne gelen otobüslere binerek evlerine döndüler.



İSTESEM YIKARIM, BEKLİYORUM
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise önceki gün yaptığı açıklamada, “İstesem şimdi yıkarım ama Danıştay sürecini bekliyorum. Haksız yere eleştiriliyorum” demişti.