Türkiye'nin yüzünü bilme, fenne ve teknolojiye dönerek yüzyılımızın gerçeği olan uzay çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini vurgu yapan CHP İstanbul Milletvekili Yrd.Doç.Dr. Gülay Yedekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yanıtlaması amacıyla Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Yetekçi, Bakan Işık'a Türkiye'nin uzay çalışmaları kapsamında 13 yılda yürüttüğü projeleri; bunlara ayrılan bütçeleri ve bu projelerde çalışan bilim insanı sayısını sordu.

Yedekci, Işık'tan, insanlık tarihini değiştirecek Mars'ta tuzlu su bulunmasına ilişkin gelişmeyi yorumlamasını istedi.

NASA İLE GÖRÜŞTÜ

Konuya ilişkin NASA'dan uzmanlarla da iletişime geçen CHP'li Yedekci, NASA'nın birçok önemli projesinde görev yapan uzman mühendis Sırrı Oğuz ile İstanbul'da biraraya geldi. Sırrı Oğuz, Mars'a ilişkin son buluşun insanlık tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olacağını vurgularken, Gülay Yedekci'nin "Gelecek Mimarisi ve Şehirleri" kapsamında yürüttüğü Mars'ta yaşam çalışması da konuşuldu. Mars’ta, öncelikle bitkilerin yetişeceği sera alanları oluşturulup, hayvan çiftlikleri kurularak azot döngüsü ve bitkilerin fotosentezi sayesinde oksijen üretimi sağlanacağını belirten Yedekci, Mars’ta yaşam alanı kurmanın bir hayal olmaktan çıktığını ifade etti. Yedekci, uzaya yönelik çalışmaların, Türkiye’nin yüzünü bilme, fenne ve teknolojiye dönmesine de kaynaklık edeceğini, bu vesileyle de Türkiye’nin katma değeri yüksek ürünler üreten güçlü ve bağımsız bir ekonomiye sahip olacağını kaydetti