Uzun zamandır konuşulan, üzerine tahminler yürütülen iOS 9 Güncellemesine dair bilgiler netlik kazandı. Beta olarak geliştiriciler için yayınlanan iOS 9 sürümü kısa bir süre sonra pek çok cihazda kullanılabilir hale gelecek. iPad 2, iPhone 4S ve üzeri cihazlara gelecek olan güncelleme ile gelecek özellikler tr.fobito.com sizler için bir araya getirdi.

1. Ayarlar İçinde Arama
iOS 9 ile ayarlar sayfası daha geniş ve daha detaylı olacak. Detay sayısı ile kafa karışıklığını doğru orantılı arttırmak istemeyen Apple güncelleme ile birlikte ayarlar sayfası için arama özelliğini de iOS 9 ile getirecek.

2. Siri İçin Aksan Seçimi
Siri kullanıcı tarafından seçilen dille dinliyor ve konuşuyor. iOS 9 güncellemesi ile Siri için aksan seçimleri yapılabilecek. Yani Siri Amerikan aksanı ile konuşurken İngiliz aksanı ile dinleyebilecek.

3. Siri Bana Mesaj At
iOS 9’da telefonunuz ile birlikte Siri’de sessize alınabilecek. Telefonunuzu sessize aldığınızda Siri’nin yazılı iletişim kurmasını sağlayabileceksiniz.

4. Düşük Güç Modu
Pil ömrünü en az 1 saat arttıracak düşük güç modu ile sarjınızın yetmeyeceği durumlardan kurtulabileceksiniz.

5. Shift Kullanımı
iOS 9 öncesi sürümlerde shift tuşunun basılı olup olmadığı anlaşılmıyordu. Yeni güncelleme ile bu sorun ortadan kalkıyor.

6. Bluetooth Klavye
iOS 9 ile birlikte iPad’i Bluetooth klavye ile kullanmak kolaylaşıyor. Klavyedeki özel tuşların kullanım ve uygulamar arası hızlı geçiş yeni güncelleme ile mümkün olacak.

7. iCloud Drive Uygulaması
iOS 9 iCloud Drive uygulaması ile gelecek. Bu sayede iCloud’a tek bir noktadan erişim sağlayarak daha kolay yönetme imkanı olacak.

8. Türkçe Kelime Tahminleri
iOS 9 ile mesaj yazmayı daha kolay hale getiren kelime tahmini aracı Türkçe kelimeler içinde kullanılabilir olacak.

9. Uygulamalar Arası Geçiş Arayüzü
Home tuşu ile uygulamar arasında geçiş yapılmasını sağlayan arayüze hoş bir derinlik ve animasyon eklenmiş.

10. Android’ten iPhone’a Geçiş Kolaylığı
Android işletim sistemli bir cihazdan iPhone geçişi kolaylaştıracak bir uygulama iOS 9 ile birlikte gelecek. Kişiler, mesajlaşma geçmişi, e-post hesapları, takvimler, fotoğraflar, müzikler, kitaplıklar  yeni cihazınıza kolayca taşınabilecek.

11. 6 Haneli Parola
iOS 9 ile 6 haneli parola kullanabileceksiniz.

12. Yeni Yazı Fontu
Yeni güncelleme ile birlikte Apple Watch’larda kullanılan San Francisco fontu kullanılacak.

13. iPad İçi Klavye Kısayolları
iPad kullanımı pratik hale getirmek isteyen Apple klavyenin üst kısmında yer alan "Kes, Kopyala, Yapıştır" Kalın, İtalik, Alt çizgi" ve mail uygulamasında yer alan "Dosya Ekle" kısayollarını aktifleştirecek.

14. Diğer Cihazlardan Arama ve Mesaj Alma Seçimi
Apple ekosisteminde olan kullanıcıların en rahat ve aynı zamanda en sıkıntılı özelliği telefonları çaldığında iPad ve Mac cihazlarının da aynı anda çalması. iOS 9 ile hangi cihazlardan arama veya mesaj kabul edileceği seçilecek.

15. Apple Pay Seçenekleri
iOS 9 ile birlikte Apple Pay home tuşu ile kontrol edilebilecek.

16. Üreme Sağlığı
Apple kullanıcıları için özel olarak geliştirilen sağlık uygulamasına üreme sağlığı özelliği eklenecek. Bu uygulama bebek sahibi olmak isteyenlerin çok işine yarayacak.

17. Toplu Taşıma ve Transit Bilgileri
iOS 9 ile harita uygulamasına toplu taşıma, sefer ve aktarma bilgileri  veriler eklenecek.  Şehiriçi harita kullanımı ve yolculuklar kolaylaşacak.

18. Gelişmiş Notlar Uygulaması
Yeni güncelleme ile birlikte not uygulamasına fotoğraf ekleme, elle çizim yapma, liste oluşturma, cetvel özellikleri eklenecek.

19. CarPlay Özelliği
iOS 9 ile birlikte CarPlay aracınızın içini özel olarak tanımlanabiliyor. Bu özel alana geldiğinizde Siri’ye farklı komutlar verebiliyorsunuz. Arabaya bindiğinizde Siri’den size arama yapmanızı hatırlatmasını isteyebilirsiniz.

20. Spotlight Arama Yapabilme
iOS 9 ile birlikte arama özelliğinin kapsamı artacak. Cihazınızda arattığınız kelime ile ilgili kişiler, uygulamar, dosyalar ve belirlenen internet sitelerinden sonuçlar gelecek.

21. Geri Dön Butonu
Safari’de gezerken bir bağlantıya tıkladığınızda sizi Apple Store’daki bir uygulamaya yönlendiriyordu. Bu durumun kullanıcıları memnun etmediğini düşünen Apple sayfadan çıkabilmeniz için bir buton koymuş.

22. Arayan Tahmini
Telefon numarasın kaydetmediğiniz ama e-posta ile iletişim kurduğunuz kişiler sizi aradığında iPhone’nunuz e-postalarda arama yaparak sizi kimin aradığını tahmin edebilecek.

23. Düşük Boyutlu Güncelleme
iOS 8 Güncelemesi 4.58 GB boş alana ihtiyaç duyarken iOS 9 güncellemesi 1.3 GB alan ihtiyacı ile oldukça düşük boyutlu bir güncelleme olacak.

24. Yan Anahtar
iPad’e özel yan anahtar özelliği iPhone’a gelecek. iOS 9 ile birlikte sessize alma anahtarı yön kilidi olarak kullanılabilecek.

25. Yenilenen Siri
iOS 9 ile birlikte Siri’nin tasarımı Apple Watch’taki gibi olacak.