Paris’e rüzgar ağaçları dikilecek

Alternatif enerji kaynaklarına her geçen gün daha fazla yatırım yapılıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde, petrol ve nükleer enerjiye olan bağımlılığın azaltılması için farklı seçeneklere yapılan yatırımların miktarı gün geçtikçe daha da artıyor.

Bu farklı enerji kaynaklarından biri de rüzgar enerjisi. Rüzgar enerjisini geceleri de elde edebilmek mümkün olduğundan, güneş enerjisinin günlük döngüde bıraktığı boşluğu doldurmak için kullanılması mümkün oluyor. Ne var ki büyük rüzgar türbinlerini kurmak ucuz ve kolay bir iş değil. Büyük kanatları döndürmek için bolca rüzgar gerekiyor, bu da onların kurulabilecekleri yerleri kısıtlıyor.

Bir Fransız firması olan NewWind bu konuya farklı bir çözüm üretmeyi deniyor. NewWind tarafından geliştirilen ve Wind Tree (Rüzgar Ağacı) adı verilen rüzgar türbinleri, bir ağaç boyutlarındalar. 11 metre yükseklik ve 8 metre çapındaki her ağacın üzerinde 72 adet mini türbin bulunuyor.

Bu mini türbinler son derece hafif olduklarından en küçük esintide bile dönerek elektrik üretmeye başlıyorlar. Ayrıca tasarımları nedeniyle, aşağıdaki videoda da görebileceğiniz üzere, son derece sessiz çalışıyorlar. Dev kanatlı büyük türbinlerin en büyük sorunlarından biri çalışırken çok fazla ses üretmeleri, bu küçük türbinler ise tamamen sessizler.

Rüzgar ağacının içindeki sistem, 72 mini türbinden gelen elektriği topluyor ve ana şebekeye aktarıyor. Tek ağaç saatte 3,1 kilowatt elektrik üretebiliyor. Bu rakam tabii ki dev türbinlerle kıyaslandığında çok az görünebilir. Ancak bu ağaçlar ebatları ve sessiz çalışmaları nedeniyle şehir içinde bile rahatlıkla kullanılabiliyorlar.

Nitekim bu yıl Paris kenti sokaklarına bu rüzgar ağaçları yerleştirilerek pilot uygulamaya başlanacak. Ağaç başına maliyet 36,500 dolar civarında, ancak bu maliyetin amorti edilmesi bir kaç seneyi geçmeyecek. Ağaçlar en hafif meltemle bile çalışabildiğinden, şehir içinde bile yılın ortalama 280 günü üretim yapabilecekleri hesaplanıyor. Eğer pilot uygulama başarılı sonuçlar verirse, Avrupa şehirlerindeki cadde, park ve bahçelerdeki gerçek ağaçların aralarına bolca Wind Tree serpiştirilmesi söz konusu olacak.

technopat