Bu ne ballı iştir ben anlamadım! İstanbul’un üçüncü havalimanı ihalesinden bahsediyorum. Şahsen dört-beş şanslı okurumla beraber biz de bu ihaleye girsek, paranın dibine vurmuştuk.
Halka söylenen bu yatırımda devletin herhangi bir harcama yapmadan 25 yılda, 22.2 milyar Euro+KDV gelir elde edileceğiydi... Kamu bedavadan devasa havalimanına sahip olacak,  üzerine de para alacaktı.
İyi de projeyi yapanlara kamu bankalarından 4 yılı anapara ödemesiz, 16 yıllık kredi verilmiş.

GARANTİSİ DE DEVLET

Kamu bankası kredi verecekse projeyi kamu yapsaydı. Hâlihazırda  Devlet Hava Meydanları İşletmesi de projeye kefil... Neresinden baksanız devletin parasıyla yapılan bir inşaat var ortada...
Kamu Finansmanı Kanunu’na 2013 yılında “Borç üstlenimi” başlıklı bir madde eklendi. Madde uyarınca, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilen ve tutarı asgari 1 milyar liranın üzerindeki yatırımlara, yurtdışından sağlanan kredilere Hazine tarafından “borç üstlenim” garantisi veriliyor.

KENDİ KENDİNİ ÖDEYEN PROJE

İyi de bu projeye Hazine garantisine rağmen yurtdışından da kredi vermediler. Haliyle kamu bankalarından borçlanıldı. Milyar Euroluk kredilerden bahsediyoruz. Küçük ve orta boyutlu işletmelere verilmesi gereken para bu şirketlere gitti.
Devlet zaten 12 yıl boyunca, yılda 525 milyon Euro garanti yolcu parası veriyor. Haliyle dört yılı anapara ödemesiz krediyle sponsorluk, duty-free, otopark ihalesi, dükkân kiralama, havayolları ile ön anlaşmalar, petrol tedariki, uçak park alanı derken ciddi bir kaynak yaratılacak. Gelen paralarla hem krediler ödenecek, hem de yeni ihalelere girilecek. Temiz iş!

KREDİ BATARSA DEVLET SIRRI OLACAK

Benzer durum İzmit Körfez Geçişi projesi için de söz konusu... Hazine “borç üstlenim” garantisini genişletti. Başta 2 milyar dolarlık garanti tutarı, 4 milyar 956 milyon dolara yükseltildi. Bu artırımla Hazine projenin yatırımının yüzde 78.5’ine garanti vermiş oldu.
Krediyi alanın da verenin de bir riski yok! İşin güzel tarafı batsalar bile borcu Hazine üstlenecek ve bu durumu kimse bilmeyecek. Devlet sırrı olacak. Bilip de açıklayan namussuz, şerefsiz, vatan haini, casus ilan edilecek. Ne güzel dünya!