Çölde deve saklanamaz. Dağda duman gizlenemez. Biz bir süre “Rus uçağı düşürmekle” oyalanırız. Bir süre “Boğaz’da Rus askeri bazuka gösterdi” diye kızıp hayıflanırız. Bir süre “Musul’a tank göndermekle” kabarırız. İstanbul limanına Portekiz, Kanada, İspanyol savaş gemileri gelip demir attılar. Bunlar bizi kimden korumak için geldiler diye sormayız. Gerçekte ne saklanıyor, ne gizleniyor anlayamayız.
Türkiye’nin haline bak:
Musul’da tank gösteriyor fakat İstanbul Boğazı’nda “Kurtar beni Portekiz” durumuna düşürülüyor.
Halkı aptallaştırmak budur.
Ve suç sayılmalıdır.

* * *

İstanbul Boğazı’ndan Rus savaş gemisi geçer, aldırmaz. Rus savaş gemisinin güvertesinde bir asker omuzdan ateşlenen bazuka gösterir kaldırmaz. Bakanları konuşturup, “bir daha olursa affetmeyiz” türü havayı yumruklama gösterileriyle halkın milliyetçi duygularını kabartır.
Gemiye aldırmıyor.
Bazukayı kaldırmıyor.
Bu nasıl NATO üyeliği?

* * *

Rusya’nın Tek Adamı Putin, “uçağımı düşürdün seni pişman edeceğim” demiş, Boğaz’dan her biri binlerce ton bomba, füze taşıyan ve birer savaş makinası olan gemileri geçirmeyi hızlandırmış. Belli ki, o füzeleri, o bombaları, gerek duyduğunda, Türkiye’yi vurmak için kullanacak. Bir dakika! Senin niyetin kötü, Boğaz’dan geçirdiğin gemileri arayacağım, buna hakkım var demiyorsun veya diyemiyorsun, Musul’a tanklı tüfekli asker gönderiyorsun. Bunu da sanki ABD’nin bilgisi dışında yapmış gibi Türk halkına yutturmaya kalkıyorsun. Irak’ın toprak bütünlüğüne saygılıyım demiş olan Türkiye, Irak denilen devletin toprağı Musul’a tanklı tüfekli asker gönderen ve ABD’ye sırtını dayamış, Musul’dan çıkmam diyen ülke durumuna geldi.

* * *

Ne oluyor?
Tek kutuplu dünya bitti.
Nükleer güç sahibi ABD ile nükleer güç sahibi Rusya “yeni dehşet dengesini” kurdular. ABD kutbunun yanına AB’yi koydukları kesin, Rusya kutbunun yanına İran ile Çin’i de koymuş olabilirler. Dünya tekrar iki kutuplu dehşet dengesine pay edildi. Rusya Kırım’ı aldı, Ukrayna’nın batısını verdi, doğusunu kendine bıraktı, Azerbaycan’dan Türkmenistan’a eski Sovyet Rusya’ya bağlı ülkeleri ekonomi ve ticaretleriyle yeniden kendine vidaladı, Suriye’de de Esad’ı korumaya alıp aslında “Rusya’ya bağlı bir İsrail” yaratma sürecini ABD’nin izni ile başlattı. Buna karşılık dehşet dengesinin diğer ucu ABD, Rusya’nın eski arka bahçesi Gürcistan’ı, Ukrayna’nın yarısını kendisine bağladı ve en son da Karadağ’ı AB üyesi yaptılar.
Çift kutuplu dünya Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla Tek kutuplu olmuştu, şimdi yeniden 2 kutupluya dönüştürüldü.

* * *

Irak’ın ABD kutbunda kalacağı, Suriye’nin Rusya’ya bırakılacağı anlaşması yapıldı. 1950’deki eski çift kutuplu dünyada; “ABD, Türkiye’nin Sinop’una, Rusya ise Küba’nın Havana’sına füzeler” koyuyordu. Paylaşma böyle yapılmıştı. 2015’in yeni çift kutuplu dünyasında ise “ABD Ukrayna’nın batısına füzeler” yerleştiriyor, “Rusya’da ise Suriye’nin Lazkiyesi’nde füze rampaları sayısını ikiye üçe” katlıyor. Yeni paylaşma böyle yapılıyor.
Türkiye’yi nereye verdiler?
Ortada mı bıraktılar?
Küçültmeyi mi planladılar?
Henüz karar mı vermediler?

* * *

Türkiye’yi yeni dehşet dengesinde iki kutuplu dünyanın “hem aldırmaz, hem kaldırmaz ülkesi“ yaptılar.
Gemi geçer aldırmaz.
Bazuka görür kaldırmaz.
Biz aptal mıyız?