Hem fut­bol ha­ya­tı­nın en çok al­kış­la­nan go­lü­nü at­tı.
Hem de ho­ca ola­rak en unu­tul­maz der­si­ni ver­di...

* * *

Bir za­man­la­rın müt­hiş fut­bol­cu­su Şo­ta Ar­ve­lad­ze, dü­ne ka­dar Ka­sım­pa­şa Ku­lü­bü­’nün başa­rı­lı Tek­nik Di­rek­tö­rüy­dü.
Ba­şa­rı­sı­nın ya­nı sı­ra şık gö­rü­nü­mü, ağır­baş­lı dav­ra­nış­la­rı, es­pri­li ama ay­nı za­man­da bil­gi do­lu, dost­luk ve ba­rış yan­lı­sı ko­nuş­ma­la­rı tak­dir top­lu­yor ve ser­gi­le­di­ği fo­toğ­raf, ona say­gın bir kim­lik ka­zan­dı­rı­yor­du.
An­cak fut­bol­da iş­ler her za­man umul­du­ğu ve plan­lan­dı­ğı gi­bi git­me­ye­bi­li­yor­du.
Ya­ni tek­nik di­rek­tör­lü­ğün do­ğa­sın­da bi­raz da nan­kör­lük bu­lu­nu­yor­du!

* * *

Ni­te­kim Ka­sım­pa­şa­’nın du­ru­mu da, ge­çen yı­la oran­la pek par­lak de­ğil­di.
Son haf­ta­lar­da­ki maç­lar­ın ar­dın­dan Şo­ta Ar­ve­lad­ze­’ye “Ne za­man is­ti­fa ede­cek­si­ni­z” gi­bi so­ru­lar ge­li­yor­du.
Bel­li ki bi­ri­le­ri onun si­nir­len­me­si­ni ve çe­kip git­me­si­ni is­ti­yor­du.
Ama o, tah­rik amaç­lı saç­ma sa­pan so­ru­la­ra kız­mak ye­ri­ne, ze­ka ürü­nü es­pri­li ve öz­gü­ven do­lu ce­vap­lar ver­mek­le ye­ti­ni­yor­du.
Si­nir­len­mi­yor, tam ter­si­ne gü­lü­yor, gül­dü­rü­yor­du.
O gü­ler­ken si­nir­len­me­si­ni bek­le­yen­ler bi­rer si­nir kü­pü­ne dö­nüşü­yor­du!

* * *

Şo­ta Ar­ve­lad­ze, Kon­ya­’ya ken­di­si­nin ve ta­kı­mı­nın üze­rin­de­ki ka­ra bu­lut­la­rı da­ğıt­mak ümi­diy­le git­ti.
Ni­te­kim Ka­sım­pa­şa, Tor­ku Kon­yas­po­r’­la oy­na­dık­la­rı ma­çın he­nüz baş­la­rın­da Don­k’­un at­tı­ğı hak­sız gol­le 1-0 öne geç­ti.
Fut­bol­cu­la­rı bir­bi­ri­ne se­vinç­le sa­rı­lır­ken o, fa­ir play an­la­yı­şı­na uy­ma­yan bu go­lü ka­bul ede­me­ye­ce­ği­nin işa­retini verdi.
O işa­ret Ka­sım­pa­şa ka­le­si­nin açıl­ma­sı­na ve Kon­yas­po­r’­un, san­tra yu­var­la­ğın­dan atı­lan şut­la be­ra­ber­li­ği sağ­la­ma­sı­na yet­ti.
Şo­ta Ar­ve­lad­ze,  Ka­sım­pa­şa­’nın 2-1 ye­nil­di­ği maç­tan son­ra is­ti­fa et­ti.
Ama ver­di­ği o “fa­ir pla­y” der­siy­le hem fut­bol ta­ri­hi­miz­de, hem de gö­nül­le­ri­miz­de ra­kip­siz bir ye­re geç­ti.

* * *

İs­ti­fa­sı­nı TV ek­ra­nın­dan iz­ler­ken ak­lı­ma, ka­dim dos­tum Müj­dat Ge­ze­n’­in “İl­ke­le­rin Ola­ca­k” şii­rin­den şu di­ze­ler gel­di:
“İl­ke­le­rin ola­cak
Se­ni sa­tın ala­ma­ya­cak­lar.
Onu­run­la, kim­li­ğin­le ve bey­nin­le ya­şa­ya­cak­sın.
Üre­te­cek­sin, se­ve­cek­sin, se­vi­le­cek­sin, inanç­la­rı­nın ar­ka­sın­da du­ra­cak­sın.
Se­ni at­tan, ot­tan ayı­ran özel­li­ğin far­kı­na va­ra­cak­sın.
Çün­kü sen in­san­sın.
Ve bu­nu ya­ka­la­dı­ğın gün, bem­be­yaz ya­şa­ya­cak­sın...“

* * *

Şo­ta Ar­ve­lad­ze ör­nek dav­ra­nı­şıy­la sa­de­ce fut­bol­cu­la­rı­na de­ğil, ken­di­le­ri­ni ot­tan, at­tan ayı­ra­ma­yan, in­san ol­du­ğu­nu unu­tan, bem­be­yaz bir ya­şam sür­mek ye­ri­ne, kap­ka­ra bir ha­ya­tı ter­cih eden her­ke­se unu­tul­maz bir ders ver­di.
En baş­ta da on­ca skan­dal ve in­san­lık su­çu ne­de­niy­le bo­ğaz­la­rı­na ka­dar kap­ka­ra zif­te sap­lan­ma­la­rı­na kar­şın, bu re­zil du­ru­mu sür­dür­mek­te inat eden­le­re...
Hak, hu­kuk ve ada­le­ti çiğ­ne­me­yi ya­şam bi­çi­mi edi­nen­le­re...
Hak et­me­dik­le­ri ser­vet­ler­le se­fa sü­ren­le­re...
“O­nu­run­la, kim­li­ğin­le ve bey­nin­le ya­şa­ma­dık­tan son­ra kim olur­san ol, han­gi mev­ki­de bu­lu­nur­san bu­lun, is­ter­sen ora­ya ka­zık çak, ne­ye ya­ra­r” de­dir­ten­le­re...