Sene 1991.
Pkk, Bingöl’de yol kesti.
Amerikalı, İngiliz, Avustralyalı, beş turist kaçırıldı. Arkeolog ayaklarıyla, Nuh’un gemisini aramak için Türkiye’ye gelmişlerdi. Karlıova’da konaklamışlar, bölge terörle yanarken, romantizm yaşamak istemişler, güneşin doğuşunu seyretmek için Şerafettin dağları’na çıkalım demişlerdi. Otobüsleri durduruldu, kaçırıldılar.
*
21 gün rehin tutuldular.
Bırakıldılar.
*
Bi mağarada sağ salim bulundular.
İncirlik’e getirildiler.
Oradan memleketlerine gittiler.
Bunlardan ikisi, Amerikalı, Ronald Wyatt ve Marvin Wilson’dı.
*
Gel zaman git zaman... Ronald Wyatt, 1999’da kanserden öldü. Marvin Wilson, rahmetli Ronald’ın dul eşiyle birlikte mahkemeye başvurdu. “Teröristler bizi yağmurun altında 18 saat yürüttü, dağlarda perişan olduk, hastalandık, karanlık mağaralarda kaldık, ödümüz koptu, Ronald bu stres yüzünden kanser olup öldü, benim sinir sistemim mahvoldu, çoluğumuzun çocuğumuzun ruh sağlığı bozuldu, bunların sorumlusu her kimse, tazminat ödesin” dedi.
*
Dava 2001’de açıldı.
Amerikan hukuk sisteminde görülmemiş şekilde, hayrettir, adeta sümenaltı edildi, ertelendi ertelendi, 10 sene bitmek bilmedi.
*
2011’de Suriye karıştı.
Şak, dava bitiverdi.
*
Columbia federal bölge mahkemesi şu kararı verdi: “PKK örgütü, ABD ve Türkiye’ye göre resmen terörist örgüttür. Bu terörist örgüt, kaçırılma olayı sırasında Suriye tarafından himaye ediliyordu. PKK lideri Abdullah Öcalan, Suriye’de barınıyordu. PKK’nın dümenindeki ülke Suriye’ydi. Suriye’nin desteği olmadan, PKK bu tür eylemler gerçekleştiremezdi. Dolayısıyla, Suriye devleti bu işin sorumlusudur.”
*
Ve... Suriye’yi 338 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti!
*
Kaçırılanlara, eşlerine, çocuklarına, hatta torunlarına bile ayrı ayrı tazminat ödenmesine hükmedildi.
*
Bu paranın tahsil edilip edilmemesinin elbette bir önemi yoktu, o mevzu ilerde konuşulacak ayrı bir hesaptı. Önemli olan, Suriye’nin “terörist yatağı” olduğunun hukuken tescil edilmesiydi.
*
Hani şimdi ABD başkanı Obama “Türkiye PKK’yla uğraşmayı bıraksın, IŞİD’e yoğunlaşsın” filan diyor ya... Yerden göğe kadar haklı!
*
Pkk’yla uğraşmamalı.
Barzani’ye dava açmalı.
*
1991’de Suriye ne yapıyorsa...
Bugün Barzani onu yapıyor.
*
Öcalan Suriye’de barınıyordu, Kandil nerede barınıyor? PKK eskiden Suriye’nin desteği olmadan Türkiye topraklarında eylem yapamazdı, bugün Kuzey Irak olmadan eylem yapabilir mi? O zamanlar kampları, cephanelikleri, eğitim merkezleri Suriye’deydi, şimdi hepsi nerede?
*
Baroları göreve çağırıyorum.
Emsal dava hazır.