ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin İran’la ilişkileri geliştirmesi ve Suudi Arabistan’ın, 11 Eylül saldırısında Riyad yönetiminin rolü olduğunu iddialarını içeren yasa tasarısının Kongre’den geçmesi halinde "750 milyar dolarlık fonlarımızı satarız" diyerek ekonomik tehditte bulunan Suudi Arabistan’a gitti. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi için Suudi Arabistan’a ziyaret eden Obama, havaalanında Kral Selman tarafından karşılanmadı. Körfez ülkelerinden gelen Arap liderleri havaalanında bizzat karşılayan Selman, Obama’yı karşılaması için krallığın üst düzey yöneticileri yerine Riyad Valisi’ni görevlendirdi. Aynı Kral, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı uçağın merdivenlerinde resmi törenle karşılamıştı. Bu tarihi ayrıntı sadece SOZCU.COM.TR'de gün yüzüne çıktı...

Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

ABD Kongresi'nin, 11 Eylül saldırılarında Suudi Arabistan bağlantısına ilişkin bir karar tasarısını görüşmeye başlaması, Suudi Arabistan'ı kızdırdı. Suudi Kralı Selman, önce ABD'ye "Amerikan fonlarına yatırdığımız 750 milyar doları geri alırız" resti çekti.

Reuters

Ardından da, Suudi Arabistan'a ziyarete gelen ABD Başkanı Barack Obama'yı havaalanında karşılamayarak, tepkisini gösterdi. Obama'yı Havaalanında şehrin valisi karşılarken, Kral Selman aynı saatlerde Riyad'daki başka bir havaalanına giderek, Körfez İşbirliği Teşkilatı ülke liderlerini bizzat karşılamayı tercih etti.



HASRETLE ÖPÜŞTÜLER!


Suudi Arabistan Kralı Selman, ABD Başkanı Barack Obama yerine Körfez İşbirliği Teşkilatı liderlerini bizzat havaalanında karşıladı.


Kral’ın daha önce birçok lideri havalimanında karşılamaya gitmesine rağmen Obama’yı Erga Sarayı’nda karşılaması dikkat çekti.

Reuters


Görüşmede petrol fiyatlarından, silah satışına, İran meselesinden IŞİD’e pek çok konunun ele alınması bekleniyor. Ancak ziyaretin ana gündem maddesi ABD ile Suudi Arabistan arasında gerilen ilişkilerin yeniden tesis edilmesi...

Reuters


Ziyaret esas olarak, Suudi Arabistan’ın 11 Eylül saldırısında Riyad yönetiminin rolü olduğu iddialarının ardından gerçekleşti.

Reuters


Suudi Arabistan ile ABD arasındaki gerilim, 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin Amerikan mahkemelerine açtıkları, Suudi Arabistan'ı da saldırıdan sorumlu tutan davalarla başlamıştı.


Reuters


11 Eylül kurbanlarının ailelerine ABD Kongresi de sahip çıkıp, bir karar tasarısını imzaya açınca, ilişkiler krize dönüştü. ABD Başkanı Obama'nın Riyad ziyareti de, Suudilere bu gerilimi azaltma ziyaretine dönüştü.


Reuters


Kral, ikili görüşme öncesi “Ben ve halkım Sayın Başkan’a ülkemizi ziyaret ettiği için çok müteşekkiriz” dedi.


Reuters


ABD Başkanı Obama, sekiz yıllık görev süresince 3 kez Suudi Arabistan’ı ziyaret etti.


Reuters


Obama bugün Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman ve Bahreyn liderlerinin katılacağı zirveye katılacak.

Daha sonra İngiltere’ye gidecek olan Obama, burada Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin de katılacağı beşli görüşme yapacak.

Reuters


KRAL DAHA ÖNCE DE OBAMA'NIN CAMP DAVİD DAVETİNİ REDDETMİŞTİ

Suudi Kralı Selman'ın, ABD Başkanı Barack Obama'ya yönelik eleştirel yaklaşımı ilk değil. Kral, daha önce de Suudi Arabistan'ın Yemen ve İran başta olmak üzere, izlediği dış politikayı eleştiren Obama'nın, geçen yıl kendisine yaptığı Camp David'de görüşme davetini geri çevirmişti. Kral Selman, ABD'ye kendisi gitmek yerine, Dışişleri Bakanı'nı göndermişti.