Eşi Robert Gropel ile Everest'e tırmanan 34 yaşındaki Avustralyalı Maria Strydom'un trajik ölümüyle ilgili yeni çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Avustralya basınına konuşan eş Robert Gropel, zirveye ulaşmalarına 15 dakika gibi kısa bir süre kala karısının rahatsızlandığını; buna rağmen kendisinin zirveye tırmanmaya devam ettiğini belirtti. Gropel olayı şöyle anlattı:

"Zirveye ulaşmamıza kısa bir süre kala Maria rahatsızlandığını söyledi. Ondan ayrılmak istemedim. Birlikte tırmanışa devam etmek istedim. Ancak onun çok yorulduğunu anlamıştım. Ona, 'zirveye çıksam beni burada bekler misin' diye sordum. 'Sen devam et. Ben seni burada beklerim' dedi."



 

'KENDİMİ SORUMLU TUTUYORUM'


Katıldığı televizyon programında gözyaşları içinde o anları anlatan Gropel, eşinin ölümünden kendisini sorumlu tutuğunu söyledi ve "Ben onun kocasıydım. Benim görevim onu korumak ve eve geri getirmekti. Kendimi suçlu hissetmem çok normal" dedi.

AAAAA

Çift, zirve ile Kamp 4 arasındaki 'ölüm bölgesi' adı verilen bölgede 31 saat geçirdikten sonra geri dönüşe geçtiler. Ancak zorlu koşullar yüzünden Gropel halisünasyon görmeye başladı. Eşi Maria ise o kadar güçsüzdü ki tırmanışçılara yardımcı olan Şerpalar tarafından taşınarak dağdan indirildi. Çift nihayet Kamp 4'e ulaştıklarında ikisine de oksijene bağlandı ve ilaç verildi.

ZİRVE
Çift, ertesi gün Kamp 3'e doğru yeniden inişe geçmeye başladı ancak hastalığı ilerleyen Maria yürüyüş sırasında yaşamını yitirdi.

Eşini hayata döndürmek için ilk müdahaleyi yapan Grople başarılı olamadı. Yapılan ilk incelemelerde, genç kadının yorgunluktan ölmüş olabileceği ifade edildi.