Tahran'ın kısaca P5+1 olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler'in (BM) 5 daimi üyesi ile Almanya'yı kapsayan grupla nükleer program konusunda uzlaşmaya varmasının ardından İran'a uygulanan yaptırımların kaldırıldığı açıklandı. 



 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın nükleer anlaşma kapsamında gerekli adımları tamamladığını onayladığını duyurdu. Buna göre ABD, AB ve BM, İran'a yönelik yaptırımları kaldıracak.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da görüşmeler yürüten İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, yaptırımların kaldırılacağını açıklamıştı.

Tahran'a BM, AB ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasıyla İran'ın ülke dışında bulunan ve dondurulmuş olan milyarlarca dolarlık varlığına tekrar erişimine izin verilecek.

Ayrıca İran'ın yeniden uluslararası piyasalara petrol ihracatının da önü açılacak.

"BUGÜN GÜZEL BİR GÜN"


İran haber ajansı ISNA, Zarif'in yaptırımların kaldırılacağını açıklamasının ardından "Bugün İran halkı için güzel bir gün" dediğini aktarıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise tarafların nükleer program anlaşmasını uygulamaya koymak için doğru yönde adımlar attığını ifade etti.

Anlaşma uyarınca Tahran, nükleer program kapsamındaki santrifüj sayısını önemli ölçüde azaltacak ve Arak kenti yakınlarındaki reaktörlerin faaliyetini tamamen durduracak.

Temmuz 2015'te varılan anlaşma uluslararası diplomasi açısından önemli bir dönüm noktası olarak yorumlanmış ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından da 'tarihi' olarak nitelenmişti.

Ancak ABD'de özellikle Cumhuriyetçiler anlaşmayı yetersiz buluyor ve bu anlaşmayla İran'ın nükleer silah üretimine engel olunamayacağını savunuyor.