Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed el Asadi, yaptığı açıklamada, "Bu sabah, büyük operasyonların ikinci aşaması Musul şehrinin batısından başladı. Orada Haşdi Şabi'den evlatlarınız ve kardeşleriniz iki yıllık küçük düşürücü işgalin ardından, işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi görevini üstlendi" dedi.

İLGİLİ HABERSon dakika... Kim bu Haşdi Şabi milisleri?Kim bu Haşdi Şabi milisleri?

Rudaw'ın haberine göre; açıklamada, "Yaralı ve kurban Telafer kasabası da Haşdi Şabi'nin özgürleştireceği alanlar arasında yer alıyor" ifadesi yer aldı.

Telafer, Şii ve Sünni nüfusun bir arada yaşadığı, büyük ölçüde Türkmen şehri.

AFP haber ajansına konuşan örgüt sözcüsü Ahmed el Asadi, "Operasyon Musul ve Rakka arasındaki ikmal hattını kesmeyi, Musul kuşatmasını sıkılaştırmayı ve Tel Afer'i özgürleştirmeyi hedefliyor" dedi.

_91981521_musulharita

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, şimdiye kadar Musul'a kuzey, doğu ve güneyden ilerledi. Batı cephesi ise şimdiye kadar boştu.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEDİLER


Irak'ta yaşanan bu gelişme, insan hakları gruplarının Haşdi Şabi militanlarının bu bölgede savaşa katılmasının mezhepsel şiddeti alevlendireceği uyarılarına rağmen gerçekleşiyor.

Haşdi Şabi biçimsel olarak Irak Başbakanı Haydar el Abadi’ye karşı sorumlu. Abadi, mezhep savaşı kaygılarını yatıştırmak için, Musul kentine sadece ordu ve polis güçlerinin girmesine izin verileceğini söylemişti.

Uluslararası Af Örgütü'nün kısa süre önce yayınlanan bir raporunda, Şii milislerin IŞİD’in elinde bulunan bölgelerden kaçan sivillere, insanlığa karşı suç tanımına girebilecek kadar ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduklarını bildirmişti.

Birleşmiş Milletler Temmuz ayında, Şii milislerin Felluce’de 640 Sünni yetişkin ve erkek çocuğu kaçırdıklarını bildirmişti. Raporda milislerin elindeki 50 kişinin daha işkence ve yargısız infaza maruz kaldıkları belirtilmişti.

ÇAVUŞOĞLU ÇOK SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Haşdi Şabi'nin Tel Afer'e yönelik operasyon gerçekleştireceği yönündeki açıklamalarına tepki göstermişti.

Çavuşoğlu şunları söylemişti:

"Musul ve Telafer'deki etnik ve mezhep dengeleri çok iyi dikkate alınmalı. Eğer buradaki gelişmeler bizim güvenliğimizi tehdit edecek bir duruma gelirse, biz koalisyonun içindeki katkımızın yanında kendi güvenliğimizi sağlamak için her türlü tedbirimizi alırız. Bu bizim uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızdır. Diğer taraftan Telafer ve diğer bölgelerde saldırı olursa, yine burada bize yönelik bir tehdit oluşursa burada da tedbir alırız. Ayrıca buradaki Türkmen kardeşlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var Allah'a şükür muktediriz de."