Sınıf öğretmeni Fatma Ayan, Köy Enstitüsü ve Waldorf sistemini birleştirerek okulunu Modern Köy Enstitüsü'ne dönüştürdü.


EĞİTİM / SÖZCÜ

Fark yaratan öğretmenlerden Fatma Ayan, atıl halde kapanmakta olan bir okulu yeniden sistemin içine alınmasını sağladı. Eğitimi sınıflara hapsetmedi. Çocukların farklı becerilerinin gelişmesi için çaba harcadı. Okulu bölgenin en gözde okulu haline getirdi. Hem uyguladığı eğitim yöntemleri hem de projelerle çocukların hayatında kocaman bir fark yarattı.



OKULUNU BÖLGENİN GÖZDESİ HALİNE GETİRDİ

Sabancı Vakfı’nın “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programının yedinci sezonunun on üçüncü Fark Yaratan’ı, birleştirilmiş sınıflı bir köy okulunda Köy Enstitüsü ve Waldorf sistemini birleştirerek okulu bölgenin gözdesi haline getiren sınıf öğretmeni Fatma Ayan oldu.

Türkiye'nin ilk açıkhava kütüphanesinin bulunduğu Kılıçarslan İlköğretim Okulu'nun bahçesinde öğrenciler kitap okuyor, yanlarında 20 yıllık bir öğretmen Fatma Ayan var. Kütüphanede 8 bin'e yakın kitap bulunuyor.

Alanya’nın Mahmutlar Beldesi’ndeki Kılıçarslan İlköğretim Okulu’nda sınıf öğretmeni olan Ayan, Erzurum’dan bu okula atandığında harap bir okul ve ihtiyaç sahibi öğrencilerle karşılaştı. Yaptığı çalışmalarla Alanya’nın ‘Modern Köy Enstitüsü’nü yaratan Fatma Ayan, bir yandan okulun fiziksel koşullarını iyileştirirken diğer yandan da öğrencilerine yeni deneyimler yaşatmayı amaçlıyor. Ayan ayrıca, köy enstitüsünü modernleştirmek adına ise çocuğun iradesini ve iyimserliğini destekleyen Waldorf eğitim sistemini müfredatla bütünleştiriyor. Bu sistem aynı zamanda çocuğun yaratıcılığının gelişmesi ve öğrenme yeteneğinin artmasını amaçlıyor.

 



Bölgedeki yörük kültürünün devamlılığına katkı sağlamak için 'Yörük Kilimi Projesi' başlattı. Mahalleden bir nine, öğrencilere kilim dokumayı öğreterek projeye destek veriyor.

Okulda uygulamalı dersler yapıyor Fatma öğretmen. Serbest etkinlik dersleri içinde yapılan tarım dersleriyle öğrenciler hayvancılık ve tarımı, uygulayarak öğreniyor.
Çok donanımlı bir laboratuvarda ders yapan öğrenciler atölye derslerinde de alet kullanmayı öğreniyor.



Fatma Ayan ilk atandığında okulun 14 öğrencisi varken okulun yeni haliyle birlikte öğrenci sayısı da artarak 47’ye çıkmış. 2 öğretmenin daha gelmesiyle okul 3 öğretmenle eğitime devam ediyor. Okulda yapılan düzenlemeler ve iyileştirmelerle çocuklardaki başarının gözle görülür şekilde artmasını sağlamış. Kılıçarslan İköğretim Okulu’nda sadece Türk öğrenciler değil diğer milletlerden de öğrenciler eğitim görüyor. Okulda 20 civarında da Rus öğrenci bulunuyor. Üstelik Alanya'da bir Rus koleji olduğu halde...


Sınıf öğretmeni Fatma Ayan, çocukların farklı becerilerinin gelişmesi için çaba harcadı. Okulu bölgenin en gözde okulu haline getirdi. Hem uyguladığı eğitim yöntemleri hem de projelerle çocukların hayatında kocaman bir fark yarattı.