teog_3

SÖZCÜ EĞİTİM

2015-2016 TEOG maratonu 27-28 Nisan 2016 tarihlerinde yapılan ikinci dönem ortak sınavlarıyla tamamlandı. Sınavların ardından uzmanlar, öğrencilerden aldıkları bilgiler doğrultusunda sınavları değerlendirdi. Soruların erişime açılmasının ardından ise hatalı soru iddiaları da gelmeye başladı. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testindeki 'Selanik' sorusunun hatalı olduğu iddiası sosyal medyanın gündemine oturdu.


Sosyal medyadaki paylaşımlarda, Selanik sorusunun 2013, 2014 1.TEOG sınavında da sorulduğu ve o sınavlarda çok ulusluluk ve farklı milletlerin bir arada yaşamasının 'kültürel özellik' olarak verildiğine dikkat çekilerek MEB'in kendisiyle çeliştiği de vurgulanıyor. 'Selanik' sorusunun iptal edilmesi ya da doğru cevabın değiştirilmesi isteniyor.

İŞTE O SORU:

teog_inkilap

Sosyal medyada çok tartışılan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin A kitapçığının 1. sorusu olan  'Selaniksorusunu Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz değerlendirdi.

Sorunun iptal edilecek bir soru olmadığına dikkat çeken Yılmaz, soruya yönelik şunları söyledi:

"ÇELİŞKİLİ GİBİ GÖRÜLSE DE SORU DOĞRU"


Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, “Soruya bakmadan önce sosyal yapı nedir, kültürel yapı ne olduğunu bilmemiz gerekir. Sosyal yapı; içinde sosyal olayların meydana geldiği sosyal grupların ve kurumların bulunduğu toplumun şekil ve yapısıyla ilgilidir. Yani o toplum bireylerinin hangi milletlerden oluştuğuyla ilgili bir durumdur. Kültürel yapı ise; o toplumdaki fikirsel, düşünsel durumla ilgilidir. Basın ve yayın hayatı çıkartılan dergilerle alakalı bir durumdur.
 
Dolayısıyla soruya tekrar döndüğümüzde I ve IV. Maddedeki farklı milletlerin bir arada yaşaması ve çok uluslu bir yapıdan bahsetmesi sosyal özellik olarak bir arada gruplanması doğrudur. Yine II. ve III. maddelerinde kültürel hayatı örneklemesi yani fikir akımlarından basın–yayından bahsetmesi de doğru olarak aynı kategoride gruplandırılmıştır. Dolayısıyla soru çelişkili olarak görülse de I ve IV ile II ve III
gruplanmasını doğru olarak kabul edebiliriz.