Erdoğan SÜZER

Yatırımların ve inşaat sektöründe yaşanan daralmanın yanı sıra ihracatın sınırlı düzeyde artması nedeniyle işsizliğin yeniden tırmanışa geçeceği bildirildi.

Foto: Shutter


Önümüzdeki dönemde işsizlikte belirgin artış olurken sanayi istihdamında 47 bin kişilik azalma bekleniyor.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) bilimsel araştırma kurumu Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (SPM) işsizlik ve istihdama yönelik kötü heber geldi. SPM, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 15 Ocak Cuma günü açıklayacağı 2015 yılı Ekim dönemi işsizlik oranının, eylül dönemine göre 0,2 puan artarak yüzde 10.5’e çıkacağını hesapladı. SPM, yatırımlar ve inşaat sektöründeki daralmanın yanı sıra, ihracattaki sınırlı artış sebebiyle işsizlik oranının yükselişe geçeceğini bildirdi.

İSTİHDAM 47 BİN KİŞİ EKSİLECEK


SPM, ekim ayında genel işsizlik oranının 0.2 puan artarken tarım dışı işsizliğin 0.1 puan yükselerek yüzde 12.5 seviyesine çıkmasını beklediklerini bildirdi. SPM’ye göre, mevsimsellikten arındırılmış (MEA)tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 12.4’te sabit kalacak ve yatay seyrini sürdürecek. İşsizlikteki kötü gidişin yanı sıra istihdam oranının 0.5 puan azalarak yüzde 46.3’e düşeceğini belirten SPM, sanayi istihdamının da 47 bin kişi birden azalacağını ve 5 milyon 280 bin kişi seviyesine ineceğini hesapladı.

YATIRIMLAR YÜZDE 14 AZALDI


SPM, eylül döneminde işsizlikte var olan artış eğiliminin ekimde de devam etmesini beklediğini bildirirken, kötü gidişi gözler önüne serdi. SPM, “3’üncü çeyrekte yatırımların bir önceki döneme göre yüzde 11, özel sektör yatırımlarının ise yüzde 14 oranında azaldığı, son dönemdeki büyümenin lokomotifi kabul edilen inşaat (özel) sektöründeki genişlemenin bile yüzde 2’ye gerilediği görülmektedir. Diğer yandan, eylül döneminde hammadde ithalatı yüzde 5, yatırım malları ithalatı yüzde 1 oranında azalmıştır. İhracat ise yüzde 4 düzeyinde büyüyebilmiştir. Tüm bu ekonomik parametreler ekim döneminde işsizlik verilerinde herhangi bir iyileşme olmayacağına işaret etmektedir. Nitekim yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir” değerlendirmesini yaptı.