ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları dün İsviçre'de biraraya geldi, görüşmeden saatler sonra Suriye'de askeri hareketlilik başladı. Ruslar Nusaybin'in karşısında bulunan Kamışlı'ya, Amerikalılar ise Suriye'nin kuzey batı ucunda yer alan Ramelan'a asker çıkarttı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kamışlı bölgesinde Rus askerlerinin yığınak yapmasıyla ilgili bilgilendirme talebi üzerine, "Suriye'de rejim güçlerinin kontrolünde olan yerleşim yerlerinde, bölgelerde rejim güçleri ile Rusların birlikte hareket ettikleri doğru. Kamışlı'da da rejim güçleri ile birlikte belli bir Rus askeri varlığının söz konusu olduğu doğru. Burada Kamışlı'da rejim güçleri Rus askerleri ve PYD birlikte hareket ediyor. Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgi bu"  dedi.

 Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

Rusya, 30 Eylül'den beri Suriye'de hava operasyonu yapıyordu


Amerikalıların, Suriye'nin kuzeybatı ucunda bulunan Ramelan'da bir dönem Suriye tarafından zirai uçaklar için kullanılan havaalanının kontrolünü ele aldığı öne sürüldü. Amerikalıların Rameland'a yerleştiğine ilişkin açıklama ise, Türkiye'nin "terörist" ilan ettiği PYD'nin de içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri tarafından yapıldı. Ramelan havaalanı, PYD'nin silahlı kolu olan YPG'nin kontrolündeydi.
Suriye Demokratik Güçleri tarafından yapılan açıklamada, Ramelan havaalanının ABD'ye, "YPG ile varılan anlaşma sonucunda" devredildiği vurgulandı.

ABD VE YPG GÜÇLERİ "OMUZ OMUZA..."


ABD'nin, "varılan uzlaşma" sonucunda Ramelan üssünün kontrolünü devralmasıyla, Türkiye'nin terörist ilan ettiği YPG ile Türkiye'nin "müttefiki" ABD'nin askeri işbirliği, yeni ve somut bir aşamaya girmiş oldu. Ramelan havaalanının en büyük özelliği, bölgede IŞİD tarafından kontrol edilen petrol üretim tesislerine çok yakın olması.ABD resmi kaynakları, henüz Amerikan güçlerinin Ramelan'ı kontrol altına aldığına ilişkin bilgi konusunda doğrulama ya da yalanlama yapmadılar.

RUSLAR DA KAMIŞLI'YA ÇIKMIŞTI


ABD'nin Ramelan havaalanının kontrolünü aldığı saatlerde, Rus askerlerinin de Nusaybin'in tam karşısında bulunan, Türkiye-Suriye sınırındaki Kamışlı'ya asker gönderdikleri bilgisi sızmıştı.Hem ABD'nin, hem de Rusya'nın Suriye'nin Türkiye sınırındaki kuzey bölgelerine asker göndermelerinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un görüşmesinden sadece saatler sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.