Ankara'da 10 Ekim 2015 günü düzenlenecek ‘Barış Mitingi’ne katılacak olanların bulunduğu Ankara Garı önünde düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenler anısına Seyhan Belediyesi tarafından yaptırılan ‘Barış, Emek ve Demokrasi Anıtı’ açıldı. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın saldırıda hayatlarını kaybeden 101 kişi arasında bulunan 12 Adanalının cenaze töreninde söz verdiği ‘Barış, Emek ve Demokrasi Anıtı’ Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nin önündeki meydanda açıldı.

Saldırıda yaşamını yitiren 12 Adanalıyı temsilen uçuşan 12 güvercinin bulunduğu anıtın açılış törenine Ankara’daki ‘Barış Mitingi’ni organize eden sendikalar ile paydaş STK’ların Genel Başkanları, saldırıda yaşamını kaybedenlerin aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

FOTO: SOZCU FOTO: SOZCU


“10 EKİM CUMHURİYET TARİHİNİN EN AĞIR KATLİAMIDIR”
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ‘Barış, Emek ve Demokrasi Anıtı’nın açılışında yaptığı konuşmada, ülke genelinde yaşanan bombalı terör saldırılarının Türkiye’nin huzurunu bozmaya çalışan güçler tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, “Ama emin olun ki birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecek” dedi.

Başkan Karalar şunları söyledi; “10 Ekim günü Ankara’da Cumhuriyet tarihinin en ağır katliamı olmuştur. Aslında Diyarbakır’da başlayan Suruç’ta devam eden Ankara’da olan ve halen devam eden bu saldırıların bir anlamı var. Gidilmek istenen bir yol var. İstiyorlar ki, Türkiye’deki insanlar bir arada yaşamasınlar. İstiyorlar ki, herkes bir biri ile düşman olsun. İstiyorlar ki, bu güzelim topraklarda birlikte barış içinde yaşayamayalım. Bunu uzun süredir deniyorlar ve yapmaya çalışıyorlar. Ama Türkiye’de yaşayan halklar bu oyuna düşmediler düşmeyecekler. Ankara’da şehit düşen 101 kardeşimizden 12’si Adanalı. 12 güvercinli bir anıt yaptık. Biz kardeşlikten barıştan, insanlıktan yanayız. İnadına barış, inadına kardeşlik, inadına sevgi diyoruz.”

BARIŞ ANITI AÇILIŞINA KATILANLAR
Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi önündeki meydanda bombalı saldırıda yaşamını yitiren 12 Adanalıyı temsilen 12 güvercinin bulunduğu anıtın açılışına, CHP Adana Milletvekilleri Aydın Uslupehlivan ve İbrahim Özdiş, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Beyazıt İlhan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel – İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ile saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları, saldırıdan yaralı kurtulanlar katıldı. Anıt açılışına vatandaşlarda büyük ilgi gösterdi.

FOTO: SOZCU FOTO: SOZCU


BARIŞ, EMEK VE DEMOKRASİ ANITI’NIN ÖZELLİKLERİ
Seyhan Belediyesi’nde görevli Mimar Simge Öztan tarafından tasarlanan ‘Barış, Emek ve Demokrasi Anıtı 12 metre yüksekliğinde. Anıtın siyah mermerden üç sarmalı sütununun her biri barış, emek ve demokrasiyi temsil ediyor. Bu üç unsurun birleşimiyle özgürlük vurgusu yapılıyor. Üç sarmal sütunun birleşim noktasında bulunan spiralin üstündeki uçuşan 12 güvercin figürü Ankara saldırısında yaşamını yitiren 12 Adanalıyı temsil ediyor. Bu anıtla barış, emek ve demokrasi ile kardeşlik kavramlarının sonsuza kadar birlikte yaşatılması amaçlandı.

Seyhan Belediyesi’nce yaptırılan ‘Barış, Emek ve Demokrasi Anıtı’nın açılış törenine katılan sendika başkanları ile STK yöneticileri barış vurgusu yapan ve bu çağrıyı yapmak isterken düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitirenlerin anısını yaşatan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a teşekkür etti. Açılış töreninin en duygusal anları saldırıda yaşamını yitiren iki genç kızın annesinin kürsüye çıktıkları anlardı. Dilara Sarıkaya ile Şebnem Yurtman’ın anneleri kızlarını anlatırken törene katılanlar gözyaşlarını tutamadı. Konuşmaların ardından törene katılanlar Ankara Gar saldırısında ölen 12 Adanalı anısına gökyüzüne 12 beyaz güvercin bıraktı. Daha sonra hep birlikte Barış, Emek ve Demokrasi Anıtı’nın açılışı gerçekleştirildi.