Anayasa değişikliği için uzlaşma komisyonu kurulması konusundaki görüş birliğine rağmen, bundan sonuç alınamayacağını gören AKP'nin, sonbaharda "Baskın seçime hazırlandığı" öne sürülüyor. Ankara kulislerinde bu konuda, "Uygun bir zemin olduğu" ve yapılacak seçimden AKP’nin, tek başına referandumsuz Anayasa değişikliği yapacak sayıya ulaşarak çıkacağı dile getiriliyor.

Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

HDP, MHP ve CHP'nin "Güçsüz bir dönemde" olduğunu savunan AKP kurmayları, Ekim-Kasım aylarında yapılacak bir seçim ile, en az 370 sandalye elde edip, Anayasa'yı referanduma da gerek kalmadan tek başına değiştirme hedefini gündeme getirdiler. HDP ve MHP’nin yapılacak ilk seçimde baraj altında kalma ihtimali de, AKP tarafından dile getiriliyor.

ÜÇ SORUN VAR


Ancak iktidar partisinin önünde bugüne kadar ‘’Zamanında seçimin’’ savunulması, yeni seçilen milletvekillerinin henüz 2 yıl geçmediği için ‘’Özlük haklarını elde etmemeleri’’ ve yeni bir seçimin ‘’Yeni 3 dönemlik milletvekillerine yol açacağı’’ gibi üç ayrı konu da bulunuyor. Bu üç konunun yumuşak bir geçişle çözülerek, erken seçim kapısının açılabileceği vurgulanıyor.

REFERANDUM RİSKLİ


Ankara kulislerinde bugünkü parlamento yapısı ile TBMM’de 330 sayısına ulaşılsa bile, Anayasa’da yapılacak değişikliklerin referanduma sunulmasının risk taşıyacağı da değerlendiriliyor. Referandumun ‘’Başkanlık sisteminin oylanması’’ olacağı ve toplumu iki ayrı kampa böleceği hesabı yapılıyor.

TBMM’de 317 sandalyeye sahip olan AKP’de TBMM Başkanı oy kullanamadığı için 14 eksik bulunuyor. Mecliste yapılacak Anayasa değişikliği için en az 330 oya ihtiyaç var ve bu rakama bir ihtimal MHP’de alınabilecek destekle ulaşılsa bile, mecburi referandum yolu gözüküyor.

KURTULMUŞ REDDETTİ


Ankara kulislerinde ‘’Baskın seçim’’ iddiaları dile getirilirken, Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş ise bu iddialarını reddetti ve ''Seçim zamanında yapılacak'' dedi.