Muş'ta branşı yabancı dil olan öğretmene, “Bismillahirrahmanirrahim’in İngilizcesi nedir?”, “Çocuklara hiç ilahi ögrettin mi?”,  “Şarap ve kilise kelimelerini nasıl öğretiyorsun” şeklinde sorular soruldu.

Deniz AYHAN / ANKARA

FOTO:SÖZCÜ - Eğitim-İş Başkanı Veli Demir "Kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu, yaşananlar ortaya koymuştur” dedi.


24 Mart’ta Muş’ta yapılan, aday öğretmenlikten asil öğretmenliğe geçiş sözlü sınavında, branşı yabancı dil olan öğretmene şu sorular soruldu: “Değerler eğitimini nasıl veriyorsun?”, “Batıyla ilgili neler öğretiyorsun”, “Bu öğrettiklerini dinimize bağlıyor musun?”, “Daha önce hiç mevlit dinledin mi? Birlikte söyleyelim o zaman” “Bismillahirrahmanirrahim’in İngilizcesi nedir?”, “Çocuklara hiç ilahi ögrettin mi ya da dini çizgi film izlettin mi?”,  “Şarap ve kilise kelimelerini nasıl öğretiyorsun”,  “Allah’ın varlığını bize kanıtla”

EĞİTİM İŞ ORTAYA ÇIKARDI


Bu sorular yöneltilen aday öğretmenin “herkes istediğine inanır” yanıtını vermesi üzerine ise “Allah rızası için öğrettiğin konuları dine bağlamalısın” denildi. Skandalı Eğitim-İş ortaya çıkardı. Eğitim- İş Genel Başkanı Veli Demir yaptığı açıklamada, aday öğretmenlikten asli öğretmenliğe geçiş için sınavını eleştirerek, “Bu sınavların adalet ilkeleri ve liyakate dayalı ölçme-değerlendirme sistemi bakımından sorunlu olduğunu belirtmiştik. Sistemin AKP’nin kendi yandaşlarını kayıracağı, yandaş olmayanları meslekten atarım” tehdidiyle boyun eğdireceği bir sistem olduğunu vurgulamıştık. Kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu, yaşananlar ortaya koymuştur” dedi.

Demir açıklamasında, “AKP iktidarı devam ettikçe, yandaşların kayırıldığı sistem de devam edecek, aday ve asil öğretmenler hiç ayrımsız mesleklerinden atılma ve kadro güvencelerini kaybetme riskini yaşayacaklardır. Yoksul halkın türlü fedakârlıklarıyla okutulan evlatları, AKP’nin kayırmacı ve adaletsiz sınav sistemi neticesinde mesleklerini kaybetme tehdidi yaşamaktadır” ifadelerine yer verdi. Eğitim-İş konuyla ilgili olarak Muş Valiliği’ni göreve çağırdı.

17 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’yle birlikte, aday öğretmenlikten asli öğretmenliğe geçiş için sınav şartı getirilmişti.  MEB’in, geçen yılın şubat ayında atamasını yaptığı 14 bin öğretmen adayına yönelik ilk kez uygulamaya koyduğu "sözlü sınavlar" 81 ilde yapılıyor. Aday öğretmenlerin tekrar yazılı ve sözlü sınava tabi tutuluyor.