Diyanet’in yeni yıl takviminde yer alan fetvada, birileri tarafından öldürülen insanların “zaten eceli geldiği için öldürüldükleri” öne sürüldü. Fetvada, “Öldürülmemiş olsalar da aynı anda bir şekilde öleceklerdi” denildi. Diyanet’in bu fetvası “Ankara saldırısı olmasaydı 28 kişi aynı anda eceliyle ölmüş mü olacaktı?” sorusunu gündeme getirdi.

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA 

“Öldürülen kimse (maktul) eceliyle mi ölmüştür?” sorusuna yanıt olarak verilen fetva şöyle:

ÖLDÜRÜLMESEYDİ DE ÖLECEKTİ: Ehl-i sünnet bilginlerine göre, öldürülen şahıs (maktul) bütün insanlar gibi eceliyle ölmüştür. Çünkü ecel, hayatın tereddütsüz olarak son bulduğu andır. Şayet maktul öldürülmemiş olsaydı, o anda tabii veya başka bir biçimde ölecekti. Bu hususu belirleyen ilahi iradedir. Şu halde katil o kişiyi öldürmekle onun ecelini öne almış değildir.

HARAM OLDUĞU İÇİN YASAK: Katilin cezayı hak etmesinin sebebi de, Allah’ın ‘kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın ve Allah’ın yasakladığı cana haksız yere kıymayın. İşte bunlar Allah’ın size emanet emrettikleridir. Umulur ki düşünü anlarsınız’ buyruğu ile yasakladığı bir şeyi işlemesi, kul olarak kendine verilen gücü kullanma hususunda seçimini dinin haram kıldığı bir davranış isteme ve yapma yönünde gerçekleştirmiş olmasıdır.