Din İşleri Yüksek Kurulu'nun internet üzerinden vatandaşlara dini konularda hizmet verdiği Dini Bilgilendirme Platformu’na yöneltilen bir soruya verilen cevap 'yok artık' dedirtti.

Foto:Shutterstock Diyanet'in fetvası sosyal medyada büyük yankı uyandırdı


Fetva hattına gönderilen metinde “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikahını düşürür mü?” diye soruldu. Diyanetin Fetva birimi, bu soruyu cevapsız bırakmak ya da soranla ilgili suç duyurusunda bulunmak gibi bir yol izlemek yerine, soruyu dini açıdan cevaplamaya çalıştı. Ortaya ise sapkın bir soru-cevap alışverişi çıktı.

Birgün gazetesinin gündeme getirdiği ve internet sitesi üzerinden herkese açık olan yazışmada; “Babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur” diye soruldu. Yanıt olarak ise “Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir” ifadelerine yer verildi.

İşte o, “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşür mü?” sorusuna verilen yanıtın tamamı;

“Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikâhın ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur (bkz. İbn Rüşd, Bidayetü’l-Mücdehid, Mısır 1975, II, 33; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 486; İbn Cüzey, el- Kavaninü’l Fıkhiyye, 138). Hanefilere göre ise; babanın, kızını şehvetle öpmesi, kızına şehvetle sarılması durumunda kızın annesi bu babaya haram olur. Ancak bu tür sonuç doğuracak tutmanın, teni tenine değerek olması ya da altının sıcaklığını iletecek kadar ince bir örtüden olması gerekir. Kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir. Şehvet duymanın işareti, erkeğin organında bir uyanma, uyanıksa uyanışının artması, kadının da kalbinin heyecanla çarpmasıdır.”

SİTEDEN KALDIRILDI


Alo Fetva hattındaki skandal yanıt özellikle sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine silindi.

ALEVİLERLE İLGİLİ FETVA DA SİLİNDİ


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın geçtiğimiz günlerde yine aynı internet sitesi üzerinden yayınladığı 'Alevi' fetvası da büyük tepkiyle karşılanmıştı. Bugün ortaya çıkan skandal 'baba-kız' fetvasının ardından Diyanet, Alevilerle ilgili yayınladığı, "Alevi olan kişi ile evlilik caiz midir?" sorusuna, "Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez" yanıtının verildiği fetvayı da sitesinden sildi.

"NİŞANLILAR EL ELE TUTUŞMASIN" FETVASI HÂLÂ YAYINDA


Diyanet'in "Nişanlıyken baş başa kalmayın, el ele tutuşmayın" ifadelerinin yer aldığı bir diğer skandal fetvası ise hâlâ yayında.