MİT'in Genelkurmay Başkanlığı'nı saat 16.00'da haberdar ettiği 15 Temmuz darbe girişimi konusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "neden saatlerce bilgi verilmediği" ya da "ilk kimin haber verdiği" konusundaki tartışma sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün katıldığı bir televizyon programında, "darbeyi ilk eniştemden öğrendim" dedi ve ekledi; "Bana eniştem söyledi. Başta inanmak istemedim. Sonrasında istihbarat teşkilatı ve farklı kaynaklardan doğrulandıktan sonra orada ben ve enerji bakanı (Berat Albayrak) gerekli adımları atarak Dalaman’a hareket ettik."

ERDOĞAN'IN "FARKLI KAYNAKLAR" DEDİĞİ, ÖZEL KALEM MÜDÜRÜNE GELEN BİR TELEFON


Erdoğan'ın "farklı kaynaklardan öğrendik" dediğinin ise, eniştesinden gelen telefonun ardından, kendisine Marmaris'te eşlik etmekte olan Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan'a yine gelen telefonla gelen bir bilgi olduğu öğrenildi.

Ankara kulislerine yansıyanlara göre, Doğan'a telefonla gelen telefonla, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na ait araçların askerler tarafından durdurulduğu, Başbakanlık'a alınmadığına, izin vermeyen askerlerin "yönetim bizde" dediğine ilişkin bilgiler aktarıldı. Böylece Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibi, Ankara'da olağanüstü birşeyler yaşandığından emin oldu.

İRANLILAR DA "DARBE BİLGİSİ RUSLARDAN" İDDİASINI ORTAYA ATTI


Bu arada, İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın geçtiği bir haber, darbe istihbaratı konusunda kafaları iyice karıştırdı. Fars haber ajansının haberinde, Rusya Savunma Bakanlığı'nın "bazı askeri görüşmeler" tespit ettiklerini, bunları da deşifre ederek, Milli İstihbarat Teşkilatı'na bildirdikleri öne sürüldü. Ancak İran haber ajansının bu haberi başka kaynaklarca doğrulanmadı.

RUSYA HABERİ DOĞRULAMADI


Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'de darbe girişiminin başlamasından saatler önce Moskova'nın Ankara'yı uyardığı şeklindeki haberleri doğrulamadı.

Peskov'a düzenlediği basın toplantısında İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars'ın 'darbe girişimden saatler önce Rusya'nın Türkiye'yi uyardığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kurtaranın da bu uyarı olduğu' yönündeki haberinin doğru olup olmadığı soruldu.

Peskov da "Bu yönde bir bilgim yok, ajansın (Fars) haberini hangi kaynaklara dayandırdığını bilmiyorum" yanıtını verdi.