İstanbul Sultanahmet’te sabah saat 10:20'de canlı bomba saldırısı meydana geldi. Patlama sonucu, canlı bomba hariç, tamamı yabancı turist 10 kişi öldü, 12'si yabancı uyruklu 15 kişi de yaralandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırının üzerinden 3 saat kadar sonra teröristin Suriye uyruklu olduğunu açıkladı. Sözcü muhabiri Şenol Gezer ise teröristin açık kimliğine ulaştı. Terörist: 1988 Suudi Arabistan doğumlu, Suriye uyruklu Nabil Fadlı isimli erkek bir IŞİD militanı. Ölenlerin uyrukları da kesinleşti; 9'u Alman, 1'i ise Perulu...

Şenol GEZER / İSTANBUL

Türkiye, dün güne İstanbul Sultananmet'teki hain saldırı haberi ile başladı. Saat 10:20'de Sultanahmet Meydanı'nda bir canlı bomba kendini infilak ettirdi.

Dikilitaş, Alman Çeşmesi yanında devriye görevi yapan bir polis aracı da, patlama sonrası olay yerine hızlı bir şekilde gitmeye çalışırken tramvay hattında devrildi.  Olayın şokunu atlatan vatandaşlar, aracı çevirerek, yaralı polislerin tahliyesini sağladı.  Yaralı vatandaşlar ve polisler, bölgeye sevk edilen ambulanslar ile hastanelere sevk edildi.

Polis telsizinden yapılan anonsun ardından, Sultanahmet'teki patlamanın meydana geldiği alana itfaieye ekipleri ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine ulaşan Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü (OYİ) ekipleri, patlamanın “canlı bomba” olabileceğine işaret eden düzenek parçaları buldu. Dikilitaş’ın çevresinde araç giriş-çıkışına izin verilmedi. Bölgeye giden İstanbul Emniyeti’ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri ile Bomba İmha Şube Müdürlüğü ekipleri, çalışma başlattı.

[caption id="attachment_1039033" align="alignleft" width="600"] FOTO:DHA - Olay yerinde çok sayıda ceset var.[/caption]

YARALILAR HASTANELERE SEVK EDİLDİ

Sultanahmet'teki patlamanın ardından yaralıların büyük bir bölümü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

[caption id="attachment_1039128" align="alignleft" width="600"] FOTO:DHA- Olay sonrası bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.[/caption]

Sultanahmet'teki canlı bombanın fünyeyi patlatmasının ardından patlamanın merkezi konumundaki Alman Çeşmesi'nin çevresine ceset parçaları yayıldı.

 İKİNCİ BOMBA ŞÜPHESİYLE ÇÖP KUTULARI BOŞALTILDI

Öte yandan patlamanın ardından polis, önlem olarak güvenlik şeridini çok geniş tuttu.  Patlamanın olduğu Sultanahmet bölgesinden geçen tramvay seferleri durduruldu. Çok sayıda ambulans olay yerine gelirken, polis "ikinci bomba" şüphesiyle, bölgedeki tüm çöp kutularını boşalttı.

[caption id="attachment_1039127" align="alignleft" width="600"] FOTO:DHA- Olay yerinde çok sayıda ceset var.[/caption]

PKK VE IŞİD ŞÜPHESİ ÜZERİNDE DURULDU


İstanbul Emniyet Müdürlüğü, son 1 yıl içerisinde canlı bomba eylemi yapma hazırlığı yapan kanlı örgütler PKK, IŞİD, ve DHKP-C'ye art arda darbeler indirdi. Çok sayıda militan eylem yolunda ve hücrede etkisiz hale getirildi. Patlamada, 2  örgüt ön plana çıkıyor... PKK ve IŞİD... Aralık ayında Kandil'de toplanan PKK/KCK üst kadroları, 9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te Kürdistan Enformasyon Bürosu'na yönelik eylemim intikamının alınmasına karar verdi. Örgüt, 3 kadın militanın öldürüldüğü saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tutuyor. Patlama bölgesinde Alman ağırlıklı turist kafilesinin bulunması sebebiyle, örgütün IŞİD olma ihtimali de yüksek. Polis, bölgedeki MOBESE ve özel güvenlik kamera kayıtlarını incelemeye başladı. Sultanahmet ve çevresinde Özel Harekat ekiplerinin desteğinde operasyonlar başlatıldı.

HEDEF TURİST KAFİLESİYDİ


Canlı bombanın Alman Çeşmesi ile Dikilitaş arasında bulunan turist kafilesine doğru yöneldiği ancak bölgedeki polisleri görünce pimini çektiği öğrenildi.

CANLI BOMBANIN KİMLİĞİ BELLİ OLDU


Suriye uyruklu olduğu duyurulan canlı bombanın kimlik bilgilerine ise Sözcü ulaştı. Sözcü'nün ulaştığı bilgiye göre canlı bomba Nabil Fadlı isimli bir IŞİD militanı. Fadlı'nın 1988 Suudi Arabistan doğumlu olduğu ve Suriye uyruklu olduğu öğrenildi.

İLK RESMİ AÇIKLAMA İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN


İstanbul Valiliği olaydan yaklaşık bir saat sonra saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Sözcü'nün saldırıdan dakikalar sonra tüm dünyaya ayrıntılarını duyurduğu olayla ilgili yapılan açıklamada  “Olay sonrası 10 ölü, 15 yaralı olduğu tespit edilmiştir. Patlamanın nedeni, patlayıcının cinsi, olayın fail veya failleri hakkında incelemeler sürdürülmektedir.” denildi.

YARALILAR ARASINDA ALMAN, NORVEÇLİ VE PERULULAR VAR

Sultanahmet'teki patlamada yaralanıp hastanelere götürülen yabancı ülke vatandaşı sayısının  11 olduğu belirlendi. Yaralılardan 8'i Alman, 2'si Perulu biri de Norveçli.

[caption id="attachment_1039203" align="alignleft" width="670"] Rus uyruklu kadın teröristin saldırısı sonucu bir polis şehit olmuştu.[/caption]

GEÇEN YIL DA BİR CANLI BOMBA SALDIRISI OLMUŞTU


Geçen yıl da Sultanahmet Meydanı yine bir terör saldırısına şahit olmuştu.  İstanbul Turizm Şube Müdürlüğü’ne gelen bir kadın üzerindeki bombayı infilak ettirmiş saldırıra bir polis şehit olmuştu. İntihar saldırısını Rus uyruklu Diana Ramazova isimli bir teröristin gerçekleştirdiği belirlenmişti.